Jag är helt enkelt förbaskat förälskad i Röstånga Mölla Surdegscafé. Du hittar det lilla haket i Eslöv, precis invid stationen. Det som gör stället värt att besöka är de löjligt låga priserna, ekotänket, Skånes kanske bästa gazpacho, morotskakan sötad med honung som har fint sting av kryddor. Lika imponerande är påläggsbuffén för patetiska 40 pix: ekologiska ostar, lufttorkad skinka, Viken-tomater.
Sist men absolut inte minst i den långa raden av skäl att besöka kaféet är den unge Lukas Ernryd som lyser upp lokalen med sin entusiasm, sitt änglalika leende och finurliga småprat. Faktum är att jag utan att tveka skulle köpt en Delicato-boll med nära nog dödliga mängder transfett och diverse suspekta E-nummer av honom om han bara log mot mig.
Det här är ett ställe att trivas på. Där, längst inne i hörnet, sitter ett bedårande smånördigt par och vänslas kärt. Vid det stora ögonformade spjälbordet hänger koffeindrivna ungdomar djupt försjunkna i schackpartier. I en stor röd sammatsfåtölj häckar en äldre dam klädd i lila och sjunger i en mobiltelefon.
Åh titta, där hänger en stollig spark i taket! Kläderna som hänger här och var är till salu. Krimskramset också om du frågar snällt. Hälften av vinsten går till ett biståndsprojekt i Tanzania. Jag får en plötslig impuls att prova en figursydd fotsid klänning av svart ekologiskt linne och huva tills jag inser att det var tio år sedan jag hade kropp att bära upp en sån skir Galadrielstil.
I en kringelikrok finns en liten vimsig butik signerat Morot & Annat uppdukad. Jag vandrar in och konfronteras med mungbönor, ekologisk choklad, kryddor och min första flaska paranötsolja (Jag kan inte ännu i denna stund förklara hur jag motstod att köpa den). Kort sagt räcker ordet excentrisk inte till för att beskriva kaféet. Tycker du att något saknas i bilden? Det är förmodligen nu du vill utbrista:
– Men vänta nu Lisa, har du inte glömt en sak? Sluta svamla! Röstånga Mölla är ju ett bageri känt för sina fantastiska bröd! Lisa, svara nu! Varför ser du så moloken ut?
Jo, det är så här. Jag har aldrig förstått storheten med det där brödet från Röstånga Mölla. Jag har stött på det i butiker och på kaféer och det har lämnat mig rätt oberörd. Många av mina vänner, som kanske vet bättre än jag, gillar det. I min mun är det modstulet kompakt, snudd på döbakt, med märkligt blek, grov skorpa som river vårdslöst i munnen utan att riktigt leverera den där karamelliga Maillardsötman eller fyllig fullkornsfeeling. Det är ett passabelt bröd, inte tu tal om det. Det är bättre än bake-off, bättre än fabriksbakat, bättre än bagerier. Det smakar hembakat. Men det är inte mer. Så var det sagt.
När det gäller bröd är jag helt enkelt förfärligt bortskämd med begåvade bagare i min omgivning. Och muffinsarna på surdeg Lukas talar sig varm för ser misstänkt kompakta ut de också. (Rapportera gärna hur de smakar.)
Jag rekommenderar, nej beordrar ett besök på Röstånga Mölla Surdegscafé för alla. Gazpachon är värd en resa, jag lovar. Men om ni delar min brödsmak ska ni kalasa på mestadels andra saker än just brödet. Gillar ni brödet kommer ni att vara i himmelriket.
Mer om Skånetrippen hittar ni på min andra blogg!
Kommentarer
4 svar till ”Röstånga Mölla Surdegscafé”
Hej Lisa!
Här har du en annan matälskare som läser din blogg ofta och gärna! Jag har precis börjat blogga själv, ta gärna en titt!
/Sofia
Vilket härligt ställe. Kul att det dyker upp fler och fler som kan konsten att baka riktigt bröd. Hoppas fler av brödkonsumenterna börjar fatta hur bra det är med ett riktigt långtidsjäst surdegsbröd, jämfört med en jäsning som går på speed ;)
Besökte detta underbara ställe idag – och kan bara hålla med. Eslöv blir plötsligt ett intressant utflyktsmål för oss skåningar!
Bara Så ni vet så har de öppanat ett cafe i Malmö också. ligger på föreningsgata mitt emot syagogan. väl värt ett besök