Runes magnifika fänkålssallad

Idag tänker jag vackra tankar om Rune. Rune Kalf-Hansen är en av Sveriges finaste och mest konsekventa kockar. Han är dansken som lärde svenskarna att laga i säsong och ekologiskt. Med ett förflutet i fiskaffär är han särskilt fena på fiskar.  Igår lagade han mat på Hötorgshallen och jag var slev (nej inte slav, hantlangare). Jag vet inte hur många hundra smakportioner vi fick ut. Men många var det.

Godast var hans fänkålssallad som jag tycker var en klockern kombo. Jag vill inte undanhålla er receptet, det vore snudd på kriminellt. Det är nämligen vad jag själv kommer att äta till middag.

Runes gös serverad till fänkålssallad med mynta, citron och rödlök

Receptmakare: Rune Kalf-Hansen

Portioner: 2 (som en lättare middag)

Tid: 20 minuter

Den här enka men raffinerade rätten kan också serveras i pytteportioner som en smårätt till ett glas vin.

  • 250 g gösfilé
  • ekologisk creme fraiche eller gräddfil helst från Järna
  • salt, nymald peppar
  •  olivolja
  • Fänkålssallad:
  • 1 stor eller 2 små fänkål
  • 1 dryg msk finhackad rödlök
  • 1 msk mynta (mängd beroende på smakstyrka)
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk dyr gräsig olivolja
  • (ev 1 näver rucola)
  • salt, nymald svartpeppar
  1. Ansa bort vissna toppar från fänkålen. Skär fänkålen i knappt cm-tjocka skivor på längden.
  2. Sjud skivorna mjuka i lättsaltat vatten. (Spara gärna kokspadet till fisksoppa.)
  3. Häll upp fänkålen i ett durkslag och låt ånga torrt. Skaka om ett par gånger då och då. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av.
  4.  Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek gösfiléerna hårt på ena sidan tills ovansidan precis vitnat. Vik upp tunna ändbitar och pressa till. Tänk på att fisk eftersteker lite så låt dem inte gå för länge i pannan.
  5. Arrangera fisken på salladen och toppa med gräddfilen. Peppra lite extra oppanpå.

Kommentarer

4 svar till ”Runes magnifika fänkålssallad”

  1. Instämmer i allt du skriver om Rune.

  2. Låter som en sallad i minn smak. SKall definitivt testas!

  3. Ett minne av Rune var när han lagade mat i Sköna Söndag…jag var inte gammal då men jag minns att jag tyckte han var cool som slängde fiskpinnepaket omkring sig och klagade på att vi svenskar verkligen trodde att vi åt och betalade för fisk när vi köpte eländet…nu med över 20 års erfarenhet av Restaurangbranschen bakom mig inbillar jag mig att det var där någonstans i livet som tanken tog form att jag ville bli just kock…=)

    Vill också varmt rekommendera hans böcker.

  4. Hej! Jag är nybörjarbloggare och inte helt införstådd med hur man “lånar” material från sajter. Jag har provat att laga salladen och har lagt in receptet i min blogg men angett (med länkar) att det är hämtat härifrån. Räcker det så? Hör gärna av dig annars så ändrar jag. PS. Salladen blev mycket god!
    Hälsningar från Mia.