När jag var i Stockholm för två veckor sedan passade jag på att gå runt i roliga affärer. Mitt resesällskap Jessika föreslog ett besök i Stockholms Æter & Essencefabrik i källarplanet på Wallingatan. Jag har spanat in dem på nätet för några år sedan, men att besöka butikslokalen var nästan som att göra en liten tidsresa.
För Essencefabriken har varit igång sedan 1887 och faktiskt drivits av samma familj i fyra generationer. Miljön är intakt och kryddorna säljs på vikt ur stora röda plåtburkar vid sidan av flaskor med olika hemmagjorda essenser. Mycket gick förr att hitta på apoteken, åt vilka Essencefabriken också fungerade som grossist, men numera har sortimentet där minskat. Så är man på jakt efter hög kvalitet och gammeldags smaksättare är det här det rätta stället och för snapstillverkaren måste utbudet vara rena himmelriket. Vi gick runt ganska länge och tittade och luktade på sorterna. Violrot, hur smakar det? Var använder man blodroten bäst?
Personalen svarade kunnigt och tålmodigt på alla frågor. Lakritspasta är en storsäljare just nu och så här i juletid även saffran coupé, handplockat och separerat från pistillfästena så att bara de mest aromatiska toppdelarna följer med.
Lite saffran var jag ju tvungen att köpa. Får se om det blir till lussekatterna eller om jag gör något annat i år. Pottaska till pepparkaksbaket köpte jag också, ska bli roligt att prova. Dessutom hamnade påsar med muskotnötter, vinsten och fina spanska marconamandlar i handväskan inna vi kunde slita oss därfifrån. Har ni vägarna förbi rekommenderar jag ett besök, annars kan ni ju alltid handla på deras hemsida.

Kommentarer
10 svar till ”Saffransjakt på Essencefabriken”
Tänk här bor man sen ett par år – och har aldrig hört talas om stället! Måste masa mig dig som en tidig julklapp till mig själv (en bland många… ;)!
Det är kul att du rapporterar om den här typen av lite udda och tämligen okända företeelser. De förtjänar all reklam de kan få. Det är ju egentligen en kulturbedrift det de sysslar med. Hoppas informationen sprider sig vidare via nätet så att fler får upp ögonen, för jag gissar att den här typen av butiker kan nog inte köpa halvsidor i DN. Eller skicka reklamblad i postlådorna.
Alldeles för länge sedan jag var där, trots att maken har sitt kontor precis bredvid. Tack för alla fina tips! Om jag minns rätt är det ett av få ställen som har mandelmassa värd att köpa enligt Jan Hedh.
Deras bittermandelolja är fantastisk, inte som den tveksamma produkten som säljs i vanliga mataffärer.
Min far har alltid köpt lakrits därifrån till sin legendariska lakritskola, lakrits har varit svårt att få tag på under vissa år (men tror essencefabriken alltid haft det). En av de bästa grejerna på julen är den kolan, måste se till att avkräva honom receptet.
… och dessutom kan man köpa glykos på lösvikt om man tar med en egen burk! Är man storkonsument av denna massa blir det dyrt att gå till apoteket (som säljer med mkt god avans).
Titta där vad många bra tips ni kommer med: mandelmassa, lakrits, bittermandelolja och glykos! Min kompis på fb tipsade också om deras roliga karamellfärger.
De har alltid fina tårtfigurer, glykos och alla möjliga kryddor. Vi gick runt och tittade och frågade och vad använts de här till?!
Mandelmassan är helt fantastisk men DEN marconamandeln som basvara så kan det inte bli bättre/sämre.
Vilken underbar miljö. Jag älskar den typen av miljöer när man får möjlighet att göra en tidsresa.
Stort tack för tipset.
Tack Anna! Har bara hört talas om – ej besökt.