Sjukdomstillstånd: Växlande aptit och Veckans matnörd

Jaha så ligger man här med bultande huvud, svullen hals, sårig gom, värkande leder och mörka tankar. Jag som skulle varit på mässan och bjudit på tusenåriga ägg.

Kylen och fruktskålarna är knökade med ekologiskt. Men jag längtar mest efter junkfood. Nåja, kanske en melonsmoothie? Och så ett par kapitel av The Distant Echo av Val McDermid (tack för lånet Morsan!). Få saker drillar en så grundligt som skribent som att läsa deckare. Minsta slack i handlingens lina och intresset vacklar hos läsaren.

Åh, nu är jag hungrig igen! Vad gillar ni att äta när ni är sjuka? Bäst svar blir Veckans matnörd. Sent om sider utser jag Jessika som ny Veckans matnörd för sina bidrag till diskussionen sen hedersomnämner jag allas vår  Örjan för att han visste att jag åt papper som barn samt att detta kan vara bestruket med kaolin.

Meloncooler med äpple och basilika

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 10 minuter

Om du fryser melonbitarna ett par timmar i förväg blir drinken härligt glassig. Drinken är också ett bra sätt att bli kvitt mynta som brukar ta över i balkonglådor och täppor. Lakritssmakande söt thaibasilika eller lite dragon blir förvånansvärt gott i blandningen.

  • 300 g ogenmelon eller galiamelon, i tärningar
    3 dl god äppeljuice, Årets Skörd, Godmorgon, Brämhult eller Tropicana
    saft av 1/2 lime
    1 tsk finrivet limeskal
    1-2 msk flytande honung
    8 stora blad basilika
    10 blad citronmeliss eller limebasilika
    5 blad mynta
  1. Kör alla ingredienser till slät dryck i matberedare.
  2. Smaka av med lite mer pressad lime och honung om det behövs.

Kommentarer

24 svar till ”Sjukdomstillstånd: Växlande aptit och Veckans matnörd”

  1. Är du säker på att du inte provsmakat dina tusenåriga ägg? Ditt sjukdomstillstånd tyder nästan på det, iaf om det är fråga om de äkta kinesiska äggen, som legat begravda i lera ;)

    Norsk gammelost har fö ungefär samma effekt…

    Rekommenderar att i huvudsak dricka när man är sjuk (man kan ju alltid hoppas på att gå ner lite i vikt samtidigt).

    Krya på dig!

  2. Krya på dig.

  3. Nyponsoppa med glass!

  4. Johan

    Jag gillar att äta allt som INTE för tankarna till barndomens magnecyl som smakade hallon/jordgubb när jag är sjuk. F ö kan jag ge en fredagsrapport från mässan: MYCKET folk, god salami och cognacsost från Öland och svårt att veta var man ska spendera sina vin- och spritprovsmakningskuponger.

  5. Romtoddy. Det kanske inte hjälper, men misären blir i alla fall lite roligare.

  6. Örjan

    Tusenårigt tack för hedersomnämnandet.
    Privat utlovad torkad svart trumpetsvamp nu på väg via en djefligt trevlig man.
    Förkylningskurer??
    Har inga egentligen, men konjak, romtoddy el likartat gör ju normalt att man somnar lättare.
    Och enklaste kuren för förkylning- är inte det goda nätters sömn?

  7. Örjan

    100-listan.
    Nyfikenheten kvarstår.
    Vilka 5 kunde Du inte pricka av på listan?

  8. Krya på dig, själv trött som en gnu och inne i en mörk tunnel av jobb, jobb och lite mer jobb…
    Hoppas ni har en skön kväll och att du mår bättre
    Puss
    /Malin

  9. kia

    Glass är det enda som fungerar och det finns aldrig hemma i dom stunderna.

  10. kia

    Krya på dig förresten!

  11. Fredric L

    Inget slår judisk kycklingsoppa när man är sjuk, hemmalagad penicilin. Den antibaktriella effekten ska visst vara vetenskapligt bevisad. Krya på dig.

  12. När jag är sjuk mår jag illa på tanken av mitt eget hembakade bröd.
    Konstigt nog vill jag ha både helvita ljusa baguetter som liknar tvättsvampar, och barkliknande rågbröd av finsk variant. Detta ska sköljas ner med mängder av avslagen Pepsi Max, och som grädde på moset brukar jag vilja ha jordgubbsgräddglass (helst Lejonet&Björnen, så jag kan äta med sked direkt ur burken, som de gör på TV…).

    Typ så ser det ut när jag är sjuk. Om jag nu lyckas få någon snäll själ att handla åt mig…

  13. Matilda

    När jag var tonåring slukade jag hårt tunnbröd med smör och mild herrgårdsost tillsammans blodapelsinläsk när jag var sjuk.
    Numera tycker jag att en varm pastarätt (gärna spagetti med vegoköttfärssås och mycket ost och ketchup!) är så himla skönt för den onda halsen. Och jag dricker bara bubbligt mineralvatten – det river liksom nästan bort det som kliar.

  14. Rostat bröd med ett tjockt lager extrasaltat Bregott på. Starkt te, vanligt påste av typen English Breakfast, med mjölk och honung. Därefter något i den häraden. Mineralvatten till glassen; kylskååskallt sådan, med is i.
    Hoppas verkligen att du mår bättre i morgon.
    (Jag skall tråkigt nog inte själv till mässan denna gång, har för många och för små barn. Retfullt, eftersom jag bor bara ett stenkast ifrån den. Men, det blir fler mässor.)

  15. Herregud, jag kan inte skriva i kväll. Glassen försvann: Ben & Jerrys “Chocolate Therapy”.

  16. Cecilia

    Släta vetekardemummabullar med smör är det bästa när man är sjuk!

  17. När man är magsjuk är vingummin det enda som funkar. Det påstås (jag vet inte om det är sant) att allt gelatinet i dem absorberar vätska i magen. I vilket fall som helst så brukar magen faktiskt behålla dem (inte i det allra mest aktuta skedet förstås), och så får man ju upp blodsockret snabbt. När kidsen var små blev vi faktiskt till och med rekommenderade av BVC att ge barnen gelégodis när de var magsjuka. Det var nog i och för sig en rätt fritänkande BVC-syrra. Vid förkylning hjälper endast whisky, helst nån Islay.

  18. För att lugna alla är det väl bäst att tillägga att jag inte ger barnen whisky när de är förkylda.

  19. Fjällfil är det ända som går ner när jag är magsjuk, vilket råkar vara ungefär en gång i veckan. Annars är öl bra som botemedel.

  20. Krya på dig!

    Vid sjukdom funkar naturell yogurt och musli, rostade mackor med mycket smör, starkt te med mycket mjölk och socker. Så jag har en frende i Annika:D

    Oboy är en annan sjuk-klassiker (funkar förövrigt super vid baksmälla också) som alltid går ner.

  21. Liksom Örjan så är jag nyfiken på dina icke ätna 5.

    När jag är sjuk så vill jag alltid ha Mariekex med smör och ost och nyponsoppa, det fick vi alltid av mamma när vi var små.

  22. Gunnel

    hur konstigt det än låter, coca cola och inte alltför mogna bananer…. vet att det inte är klokt men det är vad som gäller när jag är sjuk….

  23. Grönt te med honung och citron
    en och annan whiskyshot och glass. dock inte samtidigt.
    Jag fick aldrig barnvarianterna av magnesyl etc när jag var liten, mamma krossade de vanliga och blandade med glass.

  24. Emelie

    Jag brukar alltid tycka lite synd om mig när jag är sjuk så då gör jag min jordnötskross och äter med gammaldags vaniljglass. Det hela är mycket enkelt. Man hackar jordnötter i så stora bitar man vill och så smälter man råsocker med lite muscovadosocker i. Sen kör man ner jordnötterna, slänger upp det hela på en plåt och låter det stelna. (Det ska fortfarande vara ljummet dock). Sen krossar man det, lagom befriande och äter med en vaniljglass man gillar. :)