Den här dippen har jag lagat så många gånger att jag blev alldeles paff över att jag inte publicerat ett riktigt bra recept på den.
Kinesisk sojadipp med sichuanpeppar
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Dippen är en standardsås hemma hos oss och mixas ofta ihop i desperation när vi vill laga snabbt men inte trist.
– Men den innehåller så mysko grejer, gnäller du nu.
Nja, inte jättemysko jämfört med det mesta i mitt skafferi, säger jag då. Men jag skelar nervöst eftersom jag vet att mitt skafferi är mer än ett förråd. Det är ett symtom.
Hursomhelst är det billiga och användbara ingredienser så du kommer inte ångra ditt besök till Kinabutiken. Dessutom är det hållbara prylar. Om inte annat kan du laga recept här från Taffel.se.
Exakta mängderna beror på vilken soja, vilken vinäger etc som du får tag på. Den håller sig en minst vecka i kylen.
Doppa vårrullar, dumplings eller vanlig grillad kyckling i den.
- 1/2-1 tsk sichunapeppar
- 1/2 tsk finhackad röd thaichili, ca 5-7 cm lång
- 1/2 dl ketchap manis (söt lättkryddad indonesisk soja)
- 1/2 dl ljus kinesisk soja
- 1/2 dl chinkiangvinäger (lagrad kinesisk risvinäger)
- 1 msk mörk sesamolja
- ev lite finskuren salladslök eller koriander
- Rosta sichunapepparn i torr panna under omrörning tills den börjar dofta och skiftar lite i färg. Stöt i mortel eller krossa med en glasflaska som kavel.
- Blanda alla ingredienser. Låt stå och samla smak minst 10 minuter. Dippa loss!
För övrigt tror jag att jag håller på att bli tvärsjuk. Så om du är på mässan i morgon (och jag fortfarande lever) så bör du inte krama mig.
Kommentarer
10 svar till ”Blixtsnabb asiatisk dipp”
Bli inte sjuk nu bara!
Hade inte gjort något om man bott i Sthlm och varit nära den där mässan du!
God dippsås,undra om jag har ljus eller mörk sesam? Har samma sort som du har på inlägget om äggröran
Det där ska jag absolut testa!
Låter intressant :)
Din är mörk och OK märke. Jag har just hittat ett ännu bättre märke. Undvik Blue Dragon som smakar bränt gummi och fotogen. Var tvungen att slänga min.
Blue dragon misstaget gör jag inte om. Vilket bra tips med sichuanpepparn! Jag brukar bara röra ihop finhackad vitlök & chili med soja och vitvinsvinäger men nästa gång blir det sichuanpeppr i! Krya på dig!
Åhå! Jag brukar göra en enkel variant med soja, pressad vitlök och torkad piri-piri. Perfekt att dippa tunna, nygrillade biffspett i.
Ketjap manis ångrar man aldrig att man har hemma. Galet gott att marinera saker i.
Tråkigt när recepten går sönder så att man är tvungen att laga dem… :)
Den där “sichunapepparn” är verkligen underbar. På min burk står det iofs. szechuan och på din står det måhända sichuan (inte sichuna som du skrivit i receptet, dock står det rätt i rubriken), men det är ju samma sak. Translitterering från kinesiskan kan ju ge lite olika resultat beroende på till vilket språk den görs.
I am the queen of typos. Se bara till att använda Risbergs sichuanpeppar, för den är tusen gånger bättre än alla andra.
Eders majestät, :)
Jag tror inte att “min” asienbutik för några svenska varor (Risberg låter svenskt?). Min burk påstår sig komma från “Paris Store”. Om det nu är namnet på firman eller bara en allmän beskrivning skall jag låta vara osagt. Otroligt smakrik och god är den (pepparn alltså, inte burken) i alla fall.
Jag har gjort något liknande med korianderfrön. Sen marinerade jag Tofu i dressingen. Men kanske det är dags att bekanta sig med Sechuanpeppar nu.