Idag har jag lagat mat till morgondagens släktspektakel. Det blir en gigantisk asiatisk buffé och jag inser redan att det finns mat för dubbla antalet gäster. (Nej, det var ingen inbjudan ;-) ) I gengäld är vi arbetsbefriade själva julafton, även om jag hotat med att reproducera den lammleverpastej som för tre år sedan höll på att stjälpa mitt äktenskap.
Green pepper beef, kokosgratinerade jättemusslor samt malaysisk fiskgryta samt sichuanmerinerad tunga, nudelsallad med gurka, bläckfisk och mynta samt havtornskokta musslor med kayang samt nudelsallad på svarta risnudlar och kumquats står på menyn. Hittills. Det lär säkert tillkomma en del infall under morgondagen.
Bufférecepten kommer att publiceras i mellandagarna så att ni kan laga godsakerna till nyår. Om ni vill komma undan med minimal insats i tid och pengar kan ni alltid laga min linssoppa som jag lägger ut recept på i morgon. Tre ohyggligt kräsna mat med disparata smakpreferenser hyllade den med en trut i dag. Groteska mängder smör är hemligheten.
Vad ska ni laga i jul? Spill bönorna. Berätta allt!
Kommentarer
18 svar till ”Slut i rutan”
Eftersom min lillasyster helt plötsligt bestämt sig för att sluta äta rött/rosa kött blir det fågel i alla dess varianter. Jag kommer stå och drilla kycklingfärsbullar & glacera “kalkonskinka”, samt ackompanjera det med diverse sallader förgyllda av rostade frön och goda ostar. Annars blir det väl den gamla vanliga (äckliga) julmaten. Suck.
Jag har gjort prinskorv men eftersom jag struntade i salpeter o dyl blev den grå och trist… men förhoppningsvis desto godare :)
Janssons frestelse, köttbullar, skinka, rödbetssallad, kålrotslåda utan sirap, långkål, rödkålssallad. Jag tänker göra skinkan i lergryta för första gången. Sillarna köps färdiginlagda (från Sundbyholms Kött & Fisk), liksom varmrökt lax och prinskorv. Hembakat surdegsbröd och goda ostar. Frukt och nötter. Det är jullunchen. Resten av julen är inte färdigplanerad. Men på juldagen får det nog bli rester och kanske risgrynsgröt.
Tjälknöl på renstek, inkokt röding, rödkålssallad med senapsdressing och valnötter. Köttbullar och prinskorv till barnen (ej hemlagat). Och en jävla julskinka (diplomati). Pyramidknäcke med diverse ostar bl a stilton, portvin men ej snaps. Ingen sill!
Kanske en fruktsallad med tjock yoghurt?
Vi har ju varit sjuka typ hela december så detta blir den magraste julen någonsin. Nu firar vi inte hemma så egentligen gör det ju inget heller;)
Jag kommer att ha julskinka från percys, kalkonskinka, köttbullarna gjorde jag ikväll. Sillen är inlagd och det blir en krämig sort av ngt slag också. Imorgon gravar jag lax och sedan tänkte jag lägga krutet på grönsakerna. Det blir nog en hemlagad waldorfsallad, en sallad med rödkål och blodgrape, något med brysselkål samt förhoppningsvis en grönskålspaj. Sedan finns lite smått och gott färdigköpt, pate, ostar m.m.
Västerbottensostpaj, ugnsbakade rotsaker, citrussallad, hembakt knäckebröd och kanske lite löjrom från kalixtrakten. Grönkål är jag också sugen på, och i övrigt ska jag inspirations-surfa de närmsta dagarna för att se vad som känns lockande =) Skönt med julledighet!
Till jul: Kålrotslåda!!!!!
Även denna prosaiska rätt kan överygas absorbera groteska mängder grädde o smör.
På vinden hänger två saltade filéer på tork, en fläsk och en lamm, de är förhoppningsvis klara till jul.
Annars blir julinnehållet påvert. Förrätten blir en liten framfuskad jultallrik, med portergravad oxfilé, gravlax och något med syrad rödkål. Skinka blir det inte heller, men kvällen innan julafton skall jag preppa en fläsklägg med skinkmetoder. Egengjord kalvkorv till julaftonmiddagen blir det, men sen vet jag inte riktigt vad det blir. Vågar man ens äta pasta på julafton?
Det är inget principbeslut bakom den mystiska julmaten, vi blir bara tre (och en liten) så det blir inget julbord. Nya traditioner skall mejslas ut från och med i år, vi får se var vi hamnar.
Ett obligatoriskt inslag på vårt julbord blev för ett par år sedan ett hembakat julmustknäcke. Trots fördubblad sats tar detta bröd alltid slut efter våra två dagar av julfirande.
Blir lite avis på det fantastiska asiatiska julbord som Lisa åstadkommit….
Vi hade julmiddag på East detta år, vilket var ett välkommet inslag i stället för huggsexorna på julborden.
Eftersom jag har lite bacillskräck så var det helt underbart att se bufféer som hela tiden fylldes på i stället för överfyllda fat med skinka och korv som blir torra i kanten och på detta, människor som trängs och hostar över maten.
God Jul!
Tur att men redan är bjuden… Tyra kommer tillföra en mycket tjusig blågrön bläckfisk i mandalmassa. Till jul blir det: kirisill, sillsallad (mammas), jansson (Magnus), kålrotslåda, rödkål, skinka, renköttbullar, torkat renkött, gravad lax (lillebror), ägg med rom (lillebror), äppelchutney, prinskorv (hötorgshallens) saffranspannkaka (mammas), pappas pâté ( en klassiker), rödlöksmarmelad samt öl, vin och nubbe att skölja ner det hela med. Det finnsäven en hel del julgodisar att peta i sig så vi inte faller ur.
En sak som jag tycker hör hemma på julbordet är revben. Men jag brukar dra mig för att göra dessa. Men igår tog jag mig tid och gjorde en 4 timmars bbq, allt medan det regnade från sidan ute. :D
Resultatet blev helt grymt, och liknande kommer stå på julbordet i år! Low and slow är verkligen ett härligt sätt att laga mat. :)
http://blogg.chilihouse.se/chili/revbenspjall-pappy%C2%B4s-bbq-style-4-timmars-bbq/
God jul!
Mvh Dennis på chilihouse.se
Årets nya rätt kommer för mig att bli en rullad och fylld (örter, citronskal, vitlök mm) lammrulle som bakas långsamt och länge i ugnen.
Jag fick något liknande på Basement i Göteborg för några år sedan och då var den ljuvlig, serverad varm med en rödvinssås. Nu till jul får det bli avsvalnad och i tunna skivor!
God Jul
Mina bidrag till familjens nästan helt vegetariska julbord kommer att utgå ifrån kål och andra ekologiska varor som anlände i lådor vid dörren. Med tillägg av marinerade oliver och goda ostar mer om detta på bloggen senare (^_~).
Kålrotslåda kommer det att bli om jag vågar fråga kompisens mamma om recept.
Efter några års fejkköttundvikande tänker jag trots att jag aldrig tillverkat seitan eller inte vet hur julskinka smakar försöka göra en julskinkeimitation. Tips och vilda gissningar på hur detta skulle kunna lyckas tar jag emot med stor tacksamhet!
En hel del julgodis blir det också, kryddiga chokladtryffeln blev härlig…
Jag ska äntligen lära mig att laga egna kroatiska fritule med min matmentor mormor Lucia. Gå in på vår hemsida pre-tequila så får du både recept och en film på hur man gör!
Fritule är friterade degbollar med bland annat, apelsinskal, sprit och russin. Supergoda men de ska vara helt färska så det är på sjäva julafton man får stå och fixa till dem!
Annars blir det självklart grönkål som är kokad i grädde och sirap, vi ska ju fira i Halmstad)
Fjälljulbordet blir i år än mer lokalt. Premiär för ett år utan skinkan! ;-)
Fullständig lista på vad vi tillagar finns i bloggen
Adventshälsningar!
/Fjällmor
Jävlar vad god korven blev. Jag följde receptet från Mathias Dahlgrens “Kokbok”, men serverade den med en riktigt reducerad tomatsås, bönor och en gräddig bönpuré.
Ni kanske tycker att det är fånigt, men när sambon säger att det var restaurang-gott så lever jag lite extra intensivt några sekunder.
Är det någon som har kokboken Carl Butlers Smårätter? Däri finns en helt FANTASTISK lycklingleverpastej/paté! JAg har tyvärr inte kvar boken men har lovat min familj att laga denna på julafton. Kan någon hjälpa mig…? Några av ingredienserna är scharlottenlök, kapris och salvia…Tack på förhand;)!
Jag fokuserar som vanligt på godiset.
Ingefärsknäck i långpanna (herregud vem orkar med knäckformar?)
Biscottisar med smakerna –
– Saffran, apelsin och russin
– Mandel, citron och vanilj (aka “klassisk)
– Kardemumma, kanel, choklad och hasselnötter
Mozartkulor med den fina nougaten från Årstidernas jullåda, doppade i mörk choklad med en gnutta koncentrerad glögg.
Mandelmassestubbar med
– Gula russin och aprikoser dränkta i Madeira och (surprise) kardemumma
– Fikon dränkta i den där Single Malt-whiskyn som jag gillar så mycket.
Båda sorterna rullas i mörk choklad och sedan finhackade, rostade mandlar.