ugnskalibrering

Slut på osäkerheten: kalibrera ugnen med socker

Det lurar en potentiell bedragare i ditt kök – ugnen! För det första är den sannolikt olika varm på olika ställen, ett välkänt men fortfarande rätt olöst problem. Generationer av köksinnovatörer har bara halvt framgångsrikt lyckats patcha ojämnheten med att lägga till en varmluftsfläkt. Men opålitligheten tar inte slut där. De allra flesta ugnar ger dessutom en eller ett par handfull grader fel temperatur, jämfört med vad man ställer vredet på. Ett problem särskilt för den som flyttar ofta, eller av annan orsak lagar mat i många olika ugnar. Man kan så klart testa med en termometer, men då vill man helst ha TVÅ oberoende termometrar (olika modell eller åtminstone olika tillverkningsserier) för att vara säker, vilket inte så många har bara liggande.

Finns det ett enklare sätt? Ja. Ett billigare sätt? Ja, definitivt – om nu inte resultatet sporrar dig att slänga ut ugnseländet och köpa en ny.