Apelsinen erbjuder två råvaror i en. En sötsyrlig frukt och en blommig krydda -- utan syra men med med trevlig beska. Tyvärr kan beskan ta överhanden om du använder ett vanligt rivjärn för att finriva skalet. Du får enormt mycket mer arom och mindre beska om du använder ett supervasst rivjärn som Microplane. Det är så otroligt mycket bättre! För att få strimlor kan du antingen använda ett zesthjärn eller skala av strimlor med potatisskalare, skära bort det vita och finstrimla. På bilden ser du friterade strmlor av ingefära som fått fint sällskap av apelsinskal som fått fräsa med i oljan de sista 10 sekunderna. Låt rinna av på papper, salta lätt och strö över rostade rotsaker eller sallader. En sak till! Låt ALDRIG finrivet eller strimlar apelsinskal ligga framme och vänta på sin tur i rätten. Det får en rälig oxiderad och jättebitter smak. Snabbt ner med det i maten!
anka, aprikos, crème fraiche, dadlar, enbär, fet gris, fänkålsfrö, gojibär, grädde, grönpeppar, hasselnötter, honung, ingefära, kaffe, kanel, kardemumma, katrinplommon, kinesisk femkrydda, konjak, kryddnejlika, kryddpeppar, kålrot, lagerblad, lime, madeira, mandel, muscovadosocker, mörk choklad, mörk rom, mörk sirap, nötkött, olorososherry, plommon, PX-sherry, rosmarin, russin, saffran, sanshopeppar, salvia, sauternes, shiitake, svarta oliver, svartpeppar, tillagad tomat, torkade fikon, trattkantareller, trumpetsvamp, valnötter, vanilj, vitlök, vinäger, whisky