Ät som en kock på Rolfs Kök
Rolfs Kök, välkänt för sin kreddiga men avslappnade stammisatmosfär och inredning fyller nu 20 år. I veckan bjuder man därför på jubileumsmeny med retrorätter från denna institutions historia. Här finns otaliga nycklar för den som vill studera ett framgångsrikt och långlivat restaurangkoncept.
Men restaurangen är minst lika intressant ur ett samtida restaurangkulturperspektiv. Det här är kockarnas krog, där alla (jodå, men typ) framgångsrika svenska kockar själva äter när de är lediga. Alltså; så här vill våra finkockar att maten egentligen ska smaka. Det vill säga rustikt och franskinspirerat - ultravällagat (läs långtidsbrässerat) kött och potatis.
"När jag själv själv går ut och äter vill jag inte ha något puttinuttigt och småttigt... jag vill ha rejäla rätter", berättar kökschefen på Rolfs Kök Johan Jureskog.
Uppenbarligen håller många många svenska kockar med honom. Frågan är då varför de själva står där och duttar med just puttenuttiga emulsionsdroppar, flytande kväve och texturakulor. Vem lagar de för och varför finns det så få Rolfs Kök i detta land?
Kommentarer
De borde öppna ett Rolfs kök i Malmö - gärna ett stenkast ifrån där jag bor. :)
Tack för tipset! Jag ska genast springa dit och äta en rejäl köttbit. Hejjs, Linn
Heja Rolfs kök! Grissidan står man sig på i två dygn.
Instämmer. De serverar inte enbart god mat, de serverar den på ett bra sätt i en bra miljö och till ett ganska bra pris.
Johan J säger också att han hellre tittar bakåt än framåt när det gäller recept och matlagning. En bakåtsträvande kött- och potatiskrog blev alltså "Rising Star" i White Guide 2009. Och ökar försäljningen mitt i lågkonjukturen. Kanske hänger ihop med Olle Lidboms inlägg: http://uteataren.taffel.se/2009/03/12/recension-av-en-recession/
Sidor