Uteätande i Malmö: En besvikelse, en gammal bekant och en praktlunch

Eftersom jag bara har en kokplatta i mitt lilla lånepörte passar jag på att äta ute lite i Malmö. I synnerhet när snälla redaktörer betalar.

Först ut var Mrs Saigon som jag var rätt peppad på. Jag älskar vietnamesisk mat och stället hade hyllats i både Nöjesguiden och White Guide. Och allt började så bra. Trevligt bemötande, neutral och småtrivsam pizzeriamiljö med röda stolar och tegelfärgat stengolv. Vinlistan var liten, tajt och ganska snällt prissatt. Menyn intressant. Jo, jag vet att jag stack ut huvudet när jag besällde sommarrullar med stenbitsrom, gurka och avokado till förrätt. Men när den dessutom anlände med söt thaibasilika, vietnamesisk chilidipp (nuoc cham)  och dekorativa strängar av wasabi och chilisås (typ sriracha) var katastrofen ett faktum. Det krockade så vådligt i munnen att vi faktiskt fnissade fascinerat. Jag använder sällan ordet äckligt om mat men här var det på sin plats.

Varmrätterna var en godkänd karamelliserad lax med vitt ris utan grönsaker och en rätt oinspirerad bánh xèo med torra räkor, blöta salladsblad och söt thaibasilika som enda ört, samma halvhjärtade nuoc cham serverades till.

Det är möjligt att vi hade otur men det var lite beklämmande. Kanske får de en chans till. Berätta gärna i kommentarerna om ni haft bättre erfarenheter av Mrs Saigon, jag vill så hemskt gärna ha fel.

Jag erkänner villigt att jag får VIP-behandling när jag går till Asien, men jag åt där länge innan jag blev igenkänd stammis och jag tycker att maten redan då var otrolig för de låga priserna. Gå dit och säg med fast stämma att ni vill äta det Lisa brukar äta så blir ni nog nöjdare än jag var på Mrs Saigon i tisdags. Annars får ni väl stämma mig.

I går kväll hamnade jag på min kvarterskrog hyperekologiska Salt & Brygga och åt sympatisk gös med korrekt behandlade linser, rödbetor, svartrot, morot och potatis. Utsikten över bron, broderlandets konturer och den ilsket rodnande kvällssolen gick inte heller att klaga på.

Men godast den här gången var den långlagade rökta grissidan med korianderfrö och pomerans som jag fick till lunch på The Vision. Den var så god att jag till och med nobbade Delicato-bitarna som jag flott erbjöds i Sydsvenskans matsal.

Kommentarer

17 svar till ”Uteätande i Malmö: En besvikelse, en gammal bekant och en praktlunch”

  1. Henrik

    Nobba delicatobitar! Man häpnar :)

  2. Roffekock

    DET VAR EN RÄTT TÄT REC. PÅ SALT OCH BRYGGA LITE MER KANSKE?

    JAG HÅLLER MED MAN RODNAR AV ETT SÅNT SÄTT OCH NOBBA DELICATO.

  3. Roffe: Ouch, vad du skriker så tidigt på morgonen ;-) Tänk på mina klena nerver,

    Jag åt bara en enda rätt på Salt&Brygga och var igenkänd av ägaren. Då tycker inte jag att man ska recensera. Ovanstående är inte att betrakta som en recension. Men det är ett trevligt ställe. Maten är bra men inte fantastisk. Engagemanget i ekologiskt berömlig.

  4. Har ett förslag-en smakkamrat på jordärtskocka. Får ofta sådana i ekolådan och vet aldrig vad jag ska göra med dem.

  5. Crimson: Gör en krämig soppa med mjölk och en skvätt grädde. Eller koka separat, mosa och blanda i potatismoset. Jordärstkockan behöver egentligen inga kryddor för den har så fin smak själv. Fungerar snarare som krydda! Svamp, tryffelolja och timjan är goda kryddor. Eller skala, tärna och råstek i smör. Servera till rökt skinka eller vilt eller stekt fisk.

  6. hannaH

    Blir man inte sjukt gasig i magen av jordärtskocka? Är i övrigt vegetarian och sätter glatt i mig baljväxter av alla de slag utan dylika olägenheter, men efter min (jättegoda, ska erkännas) jordärtskocksgratäng (potatis, jordärtskocka, svamp och vb-ost) var både jag och pojkvännen så uppblåsta så ingen av oss vågade någonsin äta jordärtskocka igen, vad gjorde jag för fel?

  7. Jag har inte besökt Mrs Saigon eftersom jag inte var jättenöjd med besöket på Target (som restaurangen hette för länge sedan). Mina sallatsblad var i alla fall torra och pannkakan var en ny bekantskap för mig så jag tyckte att det smakade spännande. Men jag har inte återvänt så maten gjorde inte något bestående intryck. Kanske är det så att de som hyllat Mrs Saigon inte har kommit i kontakt med det vietnamesiska köket innan, men krogrecensenter borde väl…?

    Jag minns mitt första möte med det vietnamesiska köket, det var kärlek vid första ögonkastet. Men när jag återvände till restaurangen (inte i Malmö och efter att ha ätit Langs mat) så kunde den inte mäta sig med smakupplevelserna på Asien. Min partner älskar sopporna på Asien men kan längta efter vietnamesiska rätter som han tyvärr inte kan beskriva noggrannare än ”det var nåt med grillat kött och örter”. Någon som vet vad han är ute efter?

    Jag är väldigt sugen på att dra ihop ett gäng så att fler provar på att äta specialmeny på Asien. Var det minst tio man måste vara?

  8. N

    Jag blev väldigt besviken när jag var på mrs Saigon. Tråkig mat! Kanske har detta med att göra att jag hade höga förväntningar efter att ha läst recensioner och hade varit i Vietnam ett halvår tidigare. Deras Pho var godast av det jag åt.

  9. Ida

    Håller verkligen med om Mrs Saigon, gick dit efter alla fina recensioner och åt nog precis samma som ni. Hopplösa sommarrullar och totalt fantasilös lax. Blir dessutom beklämd av interiören…

  10. Har också hört att deras pho är bra så jag ska testa den nästa gång. Det var snofsigt upplagt men helt utan känsla för smaker. Jag gillar den där generiska pizzeria-stilen på inredningen. Jag känner mig extremt bekväm med den efter att ha varit på så många experimentella designade ställen. Och servicen var förträfflig.

  11. N: Har du varit på Asien? Spännande att se vad du med din erfarenhet tycker.

  12. Roffekock

    förlåt lisa jag hade tappat björnbärsmarmelad i tangentbordet och den ville inte som jag.nu har jag tvättat den med diskborsten och lika fö… funkar den inte,men nu skriker den inte mer.jag tycker att det var förvånande att du blev igenkänd.skulle vara trevligt med rec vid något tillfälle. jag vill passa på och tacka för en….
    förträfflig,utsökt,och rakt på,utan krussiduller
    ?

    /rolf

    lite OT min gamla vanliga otur

  13. Rolf: Ingen fara ;-) Jag är nog igenkänd på de flesta ställen i Skåne och Sthlm. Man kan ju skriva om krogar ändå men jag har inte ätit så mkt på Salt & Brygga.

  14. N

    Asien ska jag testat ännu men någon dag, absolut! (Är student, så jag har inte råd att äta ute så ofta)

  15. N: glädjande nog har du troligen råd med Asien! Det hade iaf jag som student (ibland). Eller så skaffar du dig en Rikskupongslangare.

  16. Rebecca

    Hej Lisa! Jag håller med om att maten på Asien är fantastisk, särskilt till det låga priset. Mitt stora problem med Asien är dock att mannen som äger restaurangen är så otrevlig. Sist när vi beställde bord och jag var osäker på om vi skulle bli sex eller sju personer fick jag höra att om vi bara blev sex personer skulle vi vara tvungna att betala för sju… Häromkvällen blev en stackars kille utskälld för att han missuppfattat ägaren och satt sig vid fel bord. Antalet exempel är tyvärr allt för många. Envist, och trots extremt dålig behandling fortsätter vi att gå dit då maten är så god, men vi vill också bli behalndlade som VIP-gäster. Eller åtminstone nästintill.

  17. Rebecca: Tråkigt att höra. Säg att du är vän med mig så får du bättre behandling. Alla gäster borde få VIP-behandling på krogen. Även om de inte förtjänar det och det ska gudarna veta att många krogäster inte gör. Om jag fortsatt jobba på krog hade jag nog blivit genomond; alla som inte blir det är hjältar.