Idag blir en lugn dag som avslutas med familjemiddag i Bromma. Jag kommer att bidra med en stor sallad och nu funderar jag febrilt på hur jag ska undvika att falla i fräschörfällan. Tror att vitlöksrostade valnötter eller knaperstekt rökt fläsk gör susen. Eller varför inte båda delarna? Hmm, inte klockren kombo …
Eller ska jag improvisera fram något med min senaste besatthet? Senaste tiden har jag nämligen varit lite fixerad vid femkrydda, eller five spice. Kanske för att den passar så bra till plommon som har varit min andra stora besatthet den här hösten. Hur har jag kunnat missa vilken fantastisk ingrediens plommon är? Här kommer ett recept för er som har plommon kvar eller hittar i butiken.
Revbenspjäll med bakade plommon och femkrydda
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 3 timmar
Långlagat är lättlagat och det här blir en perfekt söndagsmiddag. De bakade plommonen fungerar som en härligt syrlig sås. Blanda spadet med lite hoisinsås om du tycker att den är för skarp. Femkrydda finns färdig i kinesiska butiker. Alla blandningar smakar lite olika, precis som när det gäller curry. Du kan också blanda en egen efter ditt eget sinne. oM du känner dig handfallen kan du ersätta med drygt hälften pepparkakskrydda och knappt hälften stött fänkål. Använd hoisinsås av asiatisk märke, de försvenskade varianterna smakar i regel hemskt.
- 1 kg tjocka revbensspjäll
- 2 msk grovriven ingefära
- 1/2 dl ljus soja
- 3 stora klyftor vitlök, skivade
- 6-8 stora plommon
- 1 dl ljus muscovadosocker
- 1/2 msk fem kryddor (femkrydda)
- ca 1 tsk mörk soja
- kanske 1-2 msk hoisinsås eller 1 msk miso om plommonen är sura
- Till servering:
- Fullkornsnudlar eller ris (om du vill)
- Wokade grönsaker t ex mangold med mörk sesamolja
- Klappa in köttet i ljus soja, ingefära och skivad vitlök. Låt stå svalt för att marinera minst 1 timme, gärna ett par timmar eller över natten.
- Värm ugnen till 250°C. Lägg köttet i en tjock, ganska trång ugnsform. Lägg plommonen runt om. Slå på 1 dl vatten. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Baka tills köttet är riktigt mört drygt 2 timmar ibland behövs bortåt tre. Det får du konferera med grisen om.
- Strö fem kryddor över plommonen och vänd runt när en dryg timme gått. Täck över köttet med folie om det börjar se mörkt ut. Smaka av plommonen med socker och lite mörk soja före servering. Blanda ner hoisinsås om såsen är för snipig.
- Skiva det möra köttet tunt och skeda plommonspad över vid servering.
Kommentarer
6 svar till ”Söndagsstiltje och recept på revbensspjäll med bakade plommon och femkrydda”
Men gud sluta med det där fräschörtjatet, det var inte ens roligt första gången.
Hemskt ledsen men kampen mot fräscha sallader måste helt enkelt gå vidare. Det är lite som att deklarera, ett nödvändigt ont. Men tack för engagemanget jag ska uppkalla en av dagens sallader speciellt efter dig. Det är något ekivokt över ditt namn som tilltalar min fantasi.
Vilken härlig blogg för en matälskare som mig !!! Hit kommer jag gärna tillbaka !
***
KRAAAM EVA
Köpte en five spice på Omi market i påse som är(var!)kanongod måste köpa flera när jag kommer till stan i november.
Tycker så mycket om dina recept!
Men ska det vara 250 grader i 2-3 timmar? Blir det inte kolbit av alltihopa då?
Jisses! Det ska givetvis vara 150 grader. Ändrar genast och tack för påpekade!