Sparrisvinnare: Karin Walker

Efter en period av vansinnig sparrisspänning fattade juryn sitt val. Visst var vi tvungna att gnugga oss i ögonen, men sannerligen: Karin Walker, Årets Potatisstjärna 2010, knep åt sig ännu en vinst: Fem kilo nyskördad sparris från Österlen Sparris och sparrisdrottningen Karin Schenk. Vi var ju bara tvungna att ställa några frågor!

Kände du på dig att du hade ett vinnarrecept i bakfickan?

Nix jag hade ingen vinnarkänsla alls men att knipa åt mig en bronsplats hoppades jag på.

Vad är ditt framgångsrecept? Hur kan du så totalt trollbinda jurymedlemmarnas smaklökar?

Att tänka enkelt är aldrig fel och enklare än mitt recept kan det bara inte bli. Hmmm det där med smaklökar är klurigt men jag går bara efter mina egna och smakar och smakar tills jag är nöjd. Hur många smakskedar tror ni det blir i min diskho när jag håller på?

Vem eller vilka är din största inspirationskälla i köket?

Mamma är en fena i köket och jag har vuxit upp med bra mat sen har vi ju alla tvkockar, matbloggare, kokböcker och matintresserade vänner!

Hur resonerade du bär du komponerade sparrisreceptet?

Jag köpte ett sparrisknippe bara och en bit rökt fläsk och på hemväg i bilen tänkte jag simpelt, gott och undrade om någon gjort ett vanligt mos på den gröna godingen? Googlade när jag kom hem och fick 0 träffar och då bestämde jag att mos ska det bli! Krispigt fläsk mot ett lent mos med en tydlig sparrissmak men man anar osten, syran och muskoten. Ja sen att dottern lämnat några skivor rökt lax i kylen passade mig perfekt.

Hur ska du tillaga all sparris du får från sparrisdrottningen Karin Schenks Österlen Sparris?

Jamen tänk vilken lycka för mig! Det blir nog allt från lättkokt med bara smör, sallader, grillad med skinka/bacon och ost, risotto ja det finns ju hur många rätter som helst att laga och mums vad jag blir hungrig nu!

Och vem tänker du bjuda? (Du kan ju bjuda rätt många… )

Jag tror det får bli en fest med släkt och vänner och jag delar nog ut ett knippe till mina jobbarkompisar.

Vilken person skulle du helst av allt bjuda på en härlig sparrismiddag och varför?

”Ove Sundberg” för han verkar vara en himla kul kille som kanske tar med sig rökt ål och det skulle passa kanon till mitt sparrismos. Nejdå seriöst så vill jag bjuda min mamma för hon är bara bäst!

Och till sist kuggfrågan: Vilket är godast: vit eller grön?

Ha ha lättaste frågan för jag har aldrig ätit färsk vit sparris!

Andra och tredje pris presenteras inom kort.

Sparrismos med sidfläsk

Receptmakare: Karin Walker

Portioner: 6-8

Tid: ca 25 minuter

1 knippe sparris, 250 g
1 palsternacka ca 150 g
1/2 dl grädde
2 msk smör
50g riven lagrad ost, t ex Västerbotten eller prästost
1-2 tsk pressad citron
riven muskotnöt
salt, nymald vitpeppar
150 g rökt sidfläsk i små tärningar

  1. Bryt bort det hårda på sparrisen (spara topparna). Dela stjälkarna i bitar. Skala palsternacckan och skiva tunt. Sjud stjälkarna mjuka med palsternackan i lättsaltat vatten, precis så att det täcker.
  2. Mixa grönsakerna tillsammans med grädde och smör til helt slät kräm. Bäst resultat får du i en mixerkanna. Rör ner ost och smaka av med citron och kryddor.
  3. Tärna fläsket fint och stek det knapprigt. Lägg i små glas, toppa med fläsket. garnera med lättkokta sparrisknoppar och servera gärna med rökt eller gravad lax och kanske en knäckebit.