Svalkande mandelmjölk för varma dagar

Visst är det sorgligt att behöva vara inomhus dessa majdagar när högsommarvärmen slagit till? Naturen har flippat ut och jag har hittat både blommande blåklint och prästkragar i dikesrenarna. I kväll efter jobbet svalkade jag mig med kyld mandelmjölk som jag preppade igår.

Receptet för en liter mandelmjölk är busenkelt: du blötlägger 300 g sötmandel av god kvalitet över natten i kylskåp. Sedan häller du av vätskan, som blivit brun och lite bitter, och sköljer av mandlarna. Fram med kannmixern och häll i 7 deciliter friskt, kallt vatten. Mixa först på lägsta, sedan högsta varvet till skummande vit mandelmjölk. Sila av den genom en finmaskig sil och kyl i sluten flaska så att inte drycken tar smak av annat i ditt kylskåp. Kanske en gnutta salt som smaksättning? Eller en tesked honung? Eller så dricker du den bara precis så ren och god som den är. Håller bra i kyl, i alla fall i två dagar, men skaka om före servering.

Kommentarer

20 svar till ”Svalkande mandelmjölk för varma dagar”

  1. charlotta frodin

    skalet kvar eller? måste testa!!!

  2. Ja, skalet kvar! Det silar du bort sedan. Vore synd att förstöra fräschören med skållning. Resterna kan du torka och strö över yoghurt eller så :)

  3. Tobias

    Mandelskal har faktiskt en hel del smak i sig också.

  4. Det här ska jag göra! Tack för tips!

  5. Tobias: Ja, man får nog ut lagom mycket arom iom mixningen. Funderar på om jag ska använda resten i en kaksmet.
    Tina: Mycket gott, jag hällde en slurk i iskaffet med, blev lite gräddig smak och mandelaromen slår faktiskt igenom.I Spanien sålde de förpackningar med mandelmjölk i butikerna för 5.50 euro.

  6. Kurt

    Den kan ju göras på många olika sorters nötter och frön, de spanska jordmandlarna (chufa) kan ju faktiskt också odlas i Sverige, även om de bör övervintras frostfritt. Gör man det på t ex korn, så skall man till skillnad från barleywater mixa det kokta kornet, så att det hela får en mjölkliknade konsistens (Horchata de Cebada).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Horchata

  7. Ser ju löjligt gott ut! Ja tack!

  8. Tack för länk, Kurt! Hm, skulle vara spännande att provodla jordmandlar …
    Hanna: :)

  9. Ååååh! Mandelmjölk är det absolut bästa mjölkalternativet jag vet, jag bara ÄLSKAR den och skulle välja den över min vanliga ekomjölk any day of the week om det inte var för att man inte kan köpa den fördiggjord här i Sverige (ja, jag vet, lathet som spelar in). I USA fanns den på färdig enlitersförpackning och jag förklarade min kärlek till den varje gång jag gick förbi den älskade hyllan i affären. Mandelmjölk till Sverige snart? Jag vore i himlen! Ska dock prova att göra egen någon dag; snart. Lovar ;)

  10. TorpSara

    Men det finns i Sverige! Jag köper min på Coop. I ekohyllan.

  11. TorpSara

    Nej, den jag har hittat är amerikansk tror jag… Återkommer när jag har googlat lite…

  12. TorpSara

    http://www.shoporganique.co.uk/productimages/MKEM101.JPG EkoMil heter den visst! Brittisk? Finns hur som på vår Coop Forum så någon importerar den nog.

  13. Stefan

    Lite off-topic: Vampire weekend har spelat in en tjusig liten låt som heter Horchata!

  14. Älskar mandelmjölk! Resterna är väldigt goda att blanda ned i grönsaksbiffar. Ibland smaksätter jag mandelmjölken med lite vaniljpulver men annars bara med en dutt salt. Bästa smoothiesen: banan, frysta jordgubbar, vit mandelpasta och mandelmjölk.

  15. Både hemmagjord mandelmjölk och havremjölk går åt som smör där hemma nuförtiden. Är för tillfället gravid och mina järnvärden har börjat dippa så att nu har jag bytt ut min vanliga filfrukost mot en smoothie gjord på dessa mjölksorter, nässlor, torkade aprikoser, hampafrön och bananer. Pigg som en lärka blir man!

  16. TorpSara & Alexandra: … och Alpro finns på ICA, så då får mandelmjölken anses välrepresenterad i svenska butiker.

    Stefan: Haha, har du läst youtubekommentaren (den med flest likes)? http://www.youtube.com/watch?v=bkUQ-OBazbc

    Zelca: Det där lät mycket gott, ska prova använda massan i biffar.

    Ann-Louise: Bra där! Självmedicinerade med jordgubbar då det begav sig ;)

  17. Lella

    Alpros innehåller tyvärr socker, så inte ett bra alternativ, inte för mig iallafall.

  18. Lella: Tråkigt, håller med dig – sockrad mandelmjölk kan jag vara utan.

  19. Vad spännande att göra sin egen mandelmjölk! Det har jag inte ens tänkt på att man kan göra.

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

Fler inlägg