Jag tror på utbyte och lån av matidéer som närmar sig ren stöld. Idag komponerade jag ett fasligt gott tomatrecept med utgångspunkt i min väninna Argots recept. Äntligen vet jag vad jag ska göra av Årstidernas bedrövliga tomater!
Recept av min version kommer i morgon när jag hunnit plåta resultatet. Ljuset gick nämligen och lade sig ovanligt tidigt idag. Lyckligtvis hann jag ta en serie bilder på fiskkakorna jag gjorde av vitlingen som läsare efterlyst recept på.
Jag misslyckade skändligen i mina försök att laga något gott på salladskålen. Men ge inte upp! Även om jag inte är övertygad än kommer det minst dåliga förslaget belönas med tteln Veckans matnörd.
Kommentarer
10 svar till ”Stöld är bästa inspiration”
En kompis som började med årstiderna samtidigt som jag – fast jag har paus nu då – ringde och sa att tomaterna hade blodbrist alt. grönsaksvärldens albinism?
uh-hu
Var glad att du har paus och varför envisas de med tomater var omdömet.
kompostera salladskålen och sätt ett tomatfrö i resultatet.
Jag vet! Tomaterna är hemska men nästan allt annat är jättebra. De MÅSTE ha tomater annars klagar kunderna. Varför de inte kan få tag i bättre tomater övergår mitt förnuft. jag har klagat massor av gånger. Men det är ju brist på eko-mat …
Jag tycker hur som helst att Årstiderna totalt sett förbättrar vårt kosthåll. Även om förra lådan var rätt kass.
Man kan ju välja Lantlådan men eko-rotsaker köper jag bra på min affär.
Ang salladskål, varför inte prova nedanstående, ett receptjag kommer ihåg från min barndom, när micron var alldeles ny och matlagning i den var supertrendigt:
Smörkokt salladskål i micro
Skär salladskålen i bitar. Lägg i microsäker form. Salta och peppra, lägg i en rejäl klick smör. Kör på full effekt i ett par minuter, rör om i halvtid.
Om jag inte minns fel kom receptet faktiskt från Allt om Mat (fast ovanstående är nedtecknat fritt från minnet). Idag skulle jag nog inte komma på tanken att göra det, men jag gillade det när jag var barn…
Mia (en kompis) och jag började samtidigt. Jag med singellåsa och hon baslåda. Det har varit kul för oss båda. Jag har pausat men hon ringde i fredags och sa att jag måste ta reda på vad man gör med svartkål. Dessutom hade hon aldrig sett svartkål förut. Så det blir en spännande mix med sånt som man kanske inte har provat förut.
Det borde såklart finnas en Creative Commons-licens speciellt anpassad för matrecept – kanske en erkänna – bearbeta – dela-lika – bjud-om-möjligt-på-smakprov? ;-)
Jessika: när jag var i Portland i somaras åt jag en fantastisk “kale slaw”; en sallad på strimlad svartkål med lite finstrimlade morröter, några fina russin och pinjenötter. Och en dressing som jag inte vet vad det var i (säkert en bra vinäger, men det var inte det enda). Dressingen lyfte verkligen allt. Kanske Lisa kan ha förslag på ingredienser?
Malin: jag har en bok där man gör italienska bruschetta på svartkål. Mia lät inte lockad ;).
Svartkålen kan man använda som grönkål. Hos oss blir det ofta paj, soppa eller pesto på den.
sommarens grilltillbehör nämligen spetskål funkar även som ugnsvariant med salladskål. Skär i klyftor, pensla med olja. salta och peppra. släng in i ugn på oljad plåt och minst 225 grader. sänk efter ett tag. ett par minuter innan servering penslar man/häller över flödigt med en dressing på citronskal, citronsaft, vitlök och olivolja. (eller gör en asiatisk variant med lite kikkoman, limesaft, limeskal, chili sesamolja och rapsolja) beroende på vad planerar att ha till.
Jessika: Tänkte som Katja säga att svartkål kan användas som grönkål, men får väl kompletera med att säga att det finns ett kålsopperecept här på taffel som utnyttjar svartkålen. Tror det var Isobel som satt ihop det.
Till Lisa vill jag säga att Lantlådan faktiskt inte enbart innehåller rötter även omdet kan kännas så ibland. Mycket kål och rötter förvisso, men även päron, äpplen och purjo, annan lök, samt tomater då, härliga saftiga, stora, feta, oregelbundna tomater. Med mycket smak!!! Inte.
Salladskål funkar bäst som sänke för soppåsen!