Svamp som sill
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7984","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-322","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"fj\u00e4llig-taggsvamp-hatt","alt":"fj\u00e4llig-taggsvamp-hatt"}}]]
Ja, du läste rätt. Den här svampen kan man lägga in som sill. Uppgiften finns att hämta både i den gamla svampboken från 70-talet och i svampguiden, den mobilapplikation jag just laddat ner till min Iphone. Att den smakar lite speciellt kan jag hålla med om för smaken är nästan lite som om man fått ett par droppar parfum skvätt i stekpannan. Inte så dum ändå. Den gör skäl för sitt namn också, Fjällig taggsvamp.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7986","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-325","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"fj\u00e4llig-taggsvamp","alt":"fj\u00e4llig-taggsvamp"}}]]
Kommentarer
Det kan också vara motaggsvamp på bilden, men det spelar ingen större roll om man skall äta den. De växer med gran repektive tall.
I min kyl står sillinlagda fårtickor! Har inte smakat dem än.
Tack snälla Peter för kommentaren. Jag håller på att lär mig mer och det är alltid skönt att veta att någon som är bra på det här har varit inne och kikat. Ska kika på motaggsvamp också och sen ut i skogen igen och se om jag hittar fler exemplar.
Hur lägger du in fårtickorna? Berätta mer jag blir så nyfiken.
Jag gjorde det väldigt enkelt för mig och använde en färdig kryddblandning för sill, med rekommenderade proportioner ättika, salt, vatten och socker. Fårtickan är fast och har rätt konsistens för inläggningar. Men visst, blek taggsvamp skulle nog också fungera.
Om man vill färga med taggsvampen är det dock viktigt att ta rätt. Det är motaggsvamp som gäller.
Hej!
Inlagd blek taggsvamp är toppen, den får en skön konsistens!...särskilt när man har en flickvän som skyr sill för allt i världen.
Taggsvamp har jag aldrig lagt in (har inte sett dem sedan vi plockade svamp i Västergötland när jag var liten)men förra året gjorde jag en ättikssöt inläggning med trattkantareller och muscatpumpa, det blev gott - och vackert!
Oj, trattkantarell och muskatpumpa låter läckert. Har du blogginlägg om det...?
Ööh nej, det sålde jag nog. Men jag kanske ska göra en ny variant? :)
Bra där Anna - att du sålde det menar jag. Det går säkert att göra nya varianter. Jag kollar själv oxå!
Sidor