skogsoron

Taffelpremiär och fantastiska skogsöron!

Idag är en stor dag för mig för idag börjar jag blogga på Taffel. Jag har varit utan blogg i flera år men tanken på att få hänga med Taffels underbara community av matälskande, ordälskande, kreativa människor var alltför lockande. Så nu – omedelbart till maten! Först ut är en rätt som jag har blivit lätt besatt av på sistone, nämligen marinerade skogsöron. De torkade, svarta svamparna som säljs på påse i asiatiska matbutiker (och heter “wood ear mushroom/fungus”) ser inte mycket ut för världen men när man blötlägger dem sväller de snabbt upp till gulliga, bulliga musöronliknande väsen med en underbar crunchig konsistens. Eftersom de har en ytterst diskret smak i sig själva är de väldigt samarbetsvilliga och tar snällt till sig av kryddning. I traditionell kinesisk medicin används svampen för att rena blodet och stärka njurarna. Den har blodförtunnande egenskaper men exakt hur mycket svamp man behöver sätta i sig för att få effekt har jag ingen aning om – jag tycker mest om det romantiska i tanken på att mat kan användas i stärkande och läkande syfte. Sant är att det är både stärkande och läkande att bjuda folk man tycker om på en god middag, och då kan den här salladen passa alldeles utmärkt, som förrätt eller sidorätt. Personligen skulle jag servera den till annan het mat med kinesisk/koreansk profil eftersom den lätt kan ta över hela showen om bordsgrannarna är alltför timida. Smaklig spis!