croquetas

Tapas: Croquetas med skinka, pimientooliver och getost

Kroketter är den ideala restmaten. Man tager vad man haver, och blandar med en riktigt tjock bechamel. Alltså slängde jag i rester. Rökt bog, pimientooliver (Anders Ö:s fenomenala tips, tack!) och en övermogen getbrie hamnade i förrgårs croquetas och kryddades upp med lite muskot och en nypa kinesisk rostad schalottenlök för att få en mild löksmak.

Om det var gott? Om vi säger så här: det här tilltugget hade tagit storslam i Halv åtta hos mig. Den är publikfriande utan att vara vulgär och löjligt enkel utan att framstå som banal. Lova att ni testar själva. Eller försök åtminstone få någon annan att laga dem åt dig…

Följ grundreceptet men byt ut hälften av den rökta skinkan/bogen mot hackade pimientooliver och tillsätt även 50 g finhackad mogen getbrie eller annan krämig getost (rör om så att osten smälter ned i bechamelen). Gärna en nypa rostad lök av något slag. I övrigt inga konstigheter alls.

Kommentarer

10 svar till ”Tapas: Croquetas med skinka, pimientooliver och getost”

  1. Piementooliver är gott till allt. Nästan.

  2. Heja Margit! Vi håller för fullt på att göra croquetas med sidfläsk och gruyere-ost :D

  3. Annika K

    Hej Vi skall laga hela Gittos Tapasserie från i vintras idag. Kl 8 igår kväll insåg jag att min lokala Ica Supermarket i förrorten inte sålde någon bläckfisk. Eftersom jag skall en sväng in till stan (söder) idag med bil undrar jag om någon vet var man kan köpa bläckfiskringar till bra pris i stan.

    1. Hej Annika: Hoppas svaret inte är för sent, har arbetat hela dagen. Men bläckfiskringar (frysta) brukar finnas på City Gross vid kungens kurva. Annars kan du ju testa söderhallarna och fiskdisken där, det borde finnas.

  4. Annika K

    Jag hittade frysta Bläckfiskringar på den asiatiska affären på Flemmingatan. Dom hade flera varianter. 400gr för 39kr.

  5. Malin

    Perfekt semesterfirarprojekt till fredag! Jag prövar med en burk getostkräm från Hagelstad som av nån anledning blivit liggande i frysen.

  6. Malin: det kommer bli perfekt, hoppas jag i alla fall!

  7. Malin

    Åh vad skoj det var att göra croquetas! Jag hoppade över getostkrämen för den var ju smaksatt med vitlök, och det skulle förstöra tänkte jag, så jag tog en liten snutt manchego i, och lite lökpulver fick rycka in för rostad schalottenlök. Jag tror jag skulle kryddat upp dem lite till med ost eller lök, men jag är supernöjd ändå. Inte minst med det avgörande friteringssteget, nu ska jag fritera allt :-)
    Och, på tal om fritering, vad får jag se i dagens tidning? Jo att vinet (Nivole) som jag så genomtänkt hade förberett för desserten vi överraskades med – alltså de som stått och väntat i två år på rätt(?!) tillfälle – inte bara av oss utan även av DN:s vinexpert anses passa utmärkt ihop med rabarber och jordgubbar. Ja vinkännare, det är väl jag det :-)

  8. Annika K

    Jodå Margit, vi lagade hela hela din Tapasserie förra helgen på med hjälp av 4 vuxna och 3 ungdomar. Det tog totalt ca 11 mantimmar men trevligt hade vi. Tur i oturen att det tog lite längre tid än beräknat så sista dottern hann komma hem till dukat bord. Enda missödena var väl att maken hjälpsamt hade skalat räkorna som skulle stekas hela INNAN gästerna kom, men som tur så fanns det en annan halvfull påsen i frysen. Sedan hettade ungdomarna upp olivoljan så het att vitlöken nästan blev till sot. Det stod ju het panna i receptet, sa dom. De fritterade croquetterna var en favorit!

    1. Malin: Roligt att det gick så bra. Och visst är det inte speciellt svårt att fritera?

      Kul också att vi är sådana vinkännare hela bunten… :)

      Annika K: Vad roligt att höra! Och kroketter är alltid en favorit – hos alla banne mig! :)