De mjäkiga tomater som vi tvångsmatas med tack vare Årstiderna har åtminstone den fördelen att de väcker oanad kreativitet. Tack vare den uppfann jag i desperation en fabulös tomatsallad förra året. Det här året har jag redan fått till en bra tomatmarmelad och mer lär väl komma under vintern.
Tomatmarmelad med timjan och nejlika
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8 (beroende på användningsområde)
Tid: 25 minuter
Den här tomatmarmeladen är underbar till paté, kallskuret eller en macka med en kräm på lika delar tjock yoghurt och getost. Kryddningen är inspirerad av vanlig hederlig ketchup.
- 8 tomater
- 1 dl socker
- 1/2 msk olivolja
- 1 stor klyfta vitlök
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1 lagerblad, smulat
- 2 kraftiga kvistar timan eller rosmarin
- 1 kryddnejlika, krossad
- 2 cm kanelstång, lätt krossad
- Sär varje tomat i tre skivor på “längden” alltså ställ tomaten med stjälkfästet uppåt och skär ett snitt på vardera sidan om stjälkfästet. Tärna tomaterna i sockerbitsstora tärningar och ta bort tärningen med skalfästet som är lite träigt. Om du orkar kan du skala tomaterna innan. Det gör jag nästan aldrig.
- Hetta försiktigt upp sockret i oljan i en vid kastrull eller traktörpanna i rostfritt eller teflon tills sockret blivit nötbrunt. Rör om ofta. Skala och strimla vitlöken nålstunt under tiden.
- Släng ner vitlöken i det nötbruna sockret och rör om i 10 sekunder. Ös snabbt ner tomaterna och fräs under omrörning i någon minut. Slå på vinägern och vänd ner övriga kryddor. Låt blandningen sjuda mycket sakta utan lock tills den tjocknat, ca 15 minuter. Om du villa ha en slät puré utan skal och kärnor kan du nu passera marmeladen genom en sil och sen koka upp den släta massan igen.
- Häll upp på noga regjord burk. Skruva på locket och låt svalna upp och ner.
Kommentarer
3 svar till ”Tomatmarmelad med timjan och nejlika”
Tänk här hemma står jag också och jobbar med tomaterna;-)
Det blev en sluring på:
1 liten gul lök
Stek i 2 msk olivolja släng i:
3-4 grovt tärnade tomater
1 msk sherryvinäger
1 msk råsocker
2 msk kapris
Det satte igång dem och ska serveras till kycklingklubborna jag lovade barna till middag.
Puss
/Malin
Tack för inspirationen, det blir något liknande till mina sausage rolls ikväll! Fast på krossade tomater.
Jag skulle vilja ugnsbaka tomater och lägga in i olivolja.
Har fått tokspel på att koka sylt, mos och annat som sedan kan förpackas i en underbar liten burk (gärna med kork i stället för lock) och ges bort i stället för den sedvanliga flaskan vin på en middag.
Någon som har något bra tomatrecept?
Något som i alla fall håller ett tag i kylskåpet?