Tömmer frysen inför sommaren
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7955","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-258","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"hallonsylt_kastull","alt":"hallonsylt_kastull"}}]]
Det går snabbt att koka sylt och vill man ha lättsockrat så är det av mögelhänsyn bäst att ha bären i frysen. Sedan ta upp bär och koka efter hand som sylten går åt. Socker ger ju stadga i sylten och för att få den lite tjockare rekommenderas ett pektin som heter Melatin, röda påsen. Den funkar till alla slags bär och ger dig friheten att kunna välja sockermängd istället för att tillsätta syltsocker och vara hänvisad till en viss sötma.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7954","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-257","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"hallonsylt_","alt":"hallonsylt_"}}]]
Ta vara på resurserna och återanvänd burkar. Häll het sylt i väl rengjorda, upphettade, steriliserade burkar. Använd gärna mindre burkar då burken snabbare går åt. En oöppnad burk släpper ju inte in syret som då och då åstadkommer mögel. Vill man vara på den säkra sidan kan man paraffinera också.
Fler recept hittar du i "I mormors skafferi".
Kommentarer
Hej!
Det verkar som om du är en hejare på sylt :) så därför frågar jag dig om du sett något pektinmedel UTAN konserveringsmedel?? Man kanske vill ha en hyfsat tjock sylt, men om den går åt relativt fort så behöver man ju inte tillsätta konserveringsmedel.
Tack för en bra blogg!
Hej Rakel!
Nej, dessvärre har jag inte sett det men till sylt behöver man ju inte så fast konsistens så varför inte utesluta pektinet helt. Använd en vid kastrull för att koka bort så mycket vätska som möjligt för att få sylten fastare.
Det som jag själv använder är Melatin, den röda förpackningen. Där ingår konserveringsmedel men jag tycker det är bra. http://www.haugen-gruppen.se/produkter/1177/19759/19807/19535/rod-melati...
Sidor