Off topic, Veckans matnörd och ynkedom OCH ZOMBIES!

När man ligger hemma sjuk och har skickat sin man på whiskymiddag tröstar man sig med tanken på att den här boken snart faller i min famn som ett moget plommon.

Nästa Veckans matnörd blir den som har bästa förslaget på vad man bjuder en zombie på till middag. Det är ungefär så jag mår just nu, så jag är utmärkt kompetent att bedöma den saken.

Tillägg: Jag har en bekännelse att göra: Jag, vampyrernas drottning, demonernas tillskyndare och varulvarnas devota kloputsare har aldrig riktigt gått igång på zombies. De är mest ofräscha och springer runt planlöst och gnager på folk. Not very classy! Deras charm har totalt undgått mig. Nå, övertyga mig! vad är grejen med zombies?

Tillägg 2: Jodå, han har en blogg på Amazon också (tack Fredric!).

Kommentarer

32 svar till ”Off topic, Veckans matnörd och ynkedom OCH ZOMBIES!”

  1. Surströmming.

  2. TorpSara

    Surströmming är kanske för smakstarkt, men det ska väl vara saltvatten enligt traditionen? Så det bode väl passa strålande. Kanske bara spadet?

  3. blodkorv? svartsoppa?

  4. Zombies lär vara levande människor som försatts i en dödsliknande dvala genom droger, och sedan har tappats på blod. De återupplivas av de haitiska medicinmännen med hjälp av voodookraft. Kanske en smaskig blodkorv med mycket kryddpeppar och extra rökt sidfläsk till? De verkar ju vara lite fattiga på blod…

  5. Fredric L

    Jag antar att jag inte behöver tipsa om filmen “Shaun of the Dead”, annars ett utmärkt tidsfördriv i väntan på boken. Eller varför inte lyssna på Jonathan Coulton “Re: Your Brains” på
    http://www.jonathancoulton.com/primer/listen/ (Johns texter är ofta nördigt roliga, som i nämnda låt, och tex ‘Skullcrusher Mountain’ & ‘The Future Soon’, Patrik skulle kanske gilla ‘Chiron Beta Prime’).
    Så över till zombie-recept, för att återknyta till Coulton så nominerar jag naturligtvis Fergus Hendersons “Cold Lamb’s Brains on Toast” från Tryne till Knorr. Kokar och skivar man hjärnorna i förväg kan man snabbt och enkelt slänga ihop toasten ala’minute i takt med att zombisarna bankar på dörren. Också en rätt att tolka som ‘treat’ till nästa halloween…

  6. johan

    Bjud på din egen ma po duofu!!! Extra stark!

  7. AnnaPanna

    Broccoli! Sen sticker de! Fast man kanske vill de ska stanna? Hmm, lagom läskigt vore väl att servera dem knapergrillade kanariefåglar med koriandersås o youghurt. Annars är vaniljpudding ett hett tips, iaf om man har sett Braindead…

  8. Råbiff med alla tillbehör

  9. Krya på dig, din stackare! Jag tycker zombies ska få våfflor med sylt och grädde till middag. Det blir man snäll och glad av om man känner sig missförstådd och eländig.

  10. Jag rådfrågade min äldste son som liksom sin mor är Zombiefreak .Först så muttrade han *meguvvalarvigt * men sen så enades vi om pasta med köttfärssås med mycket ketchup . Jag tror liksom översättarhelena att man ska vara snäll mot zombisar .

  11. Fredric L

    @Johan (eller Lisa): skiljer sig hemma-receptet på Mapo Duofu från det publicerade i “Ditt nya skafferi”? Jag inte provat bokens recept än men Matderiven verkar tycka att den är lite tam. Om så – kan vi möjligen se fram emot den otillrättalagda, kompromisslösa, privata versionen?

  12. Fredric, ujujuj, den finns i massor av varianter med små justeringar hit och dit. sturkan beror mer på typen av chili och sichuanpeppar än receptet. Köp Risbergs!

  13. Svante

    Jag har egentligen aldrig varit så inne på Zombier tidigare heller, men för en månad sedan läste jag World War Z av Max Brooks. Den gav viss mersmak! Det kanske är läge för Pride and Prejudice and Zombies snart…

  14. Fredric L

    Risbergs sichuan-peppar finns i skafferiet, jag får testa nån gång efter nästa veckas vinterlov nordvart. Beställde du i tid så att vi kanske kan se fram emot nått ponny-recept enligt kommentarerna på
    http://www.amazon.com/Pride-Prejudice-Zombies-Classic-Ultraviolent/dp/1594743347 ? ;-)

  15. Jaaaa,en riktig zombie får en blodig biff med sallad och bea men en sjuk stackars zombie-sängliggare får champinjonsoppa med konjak i. Kanske en varm macka med gruyere också. Och en c-vitamin bomb med pressad apelsin, pressad citron, vitlök, färsk ingefära och honung. Kanske inte gör nån reell nytta men är gott.

  16. Magnus

    Brrrrraaains….

    Överlägsen seger för Nixon ovan.

  17. Jag har aldrig heller varit övertygad om zombisar. De är äckliga och behöver desinficeras.

    Men nu spelar jag “Left for dead” med mina vänner och träffar zombies i otroliga mängder. Så den enda rätt som är rätt att bjuda en zombie på är en kula. Och eventuellt en kula till efterrätt om det skulle behövas.

  18. Spetsat och välkryddat rödtjut i kanna och “Too many zombies” med The Flare-Up! på högsta volym i högtalarna. Jag erkänner, jag är gift med basisten men det gör inte låten mindre bra:
    http://www.lastfm.se/music/The+Flare-Up!/_/Too+Many+Zombies.
    Alla demoner drivs garanterat fram och förbi.

  19. Pia

    Bokstavliga kroppkakor? :)

  20. Heidi

    Finska rågbrödsmackor med ost och ett glas oboy till. Gott och stärkande.

  21. Heidi

    …och slime till efterrätt!

  22. Eh, jag håller på Fredrics L’s tips, det måste vara hjärna såklart, och så vill jag påpeka att en zombie INTE springer!

  23. Tomatsoppa och varma smörgåsar, helst med buffelmozzarella i mängder som bildar långa tuggummiliknande trådar när man tar tuggor. Jag lovar, man blir som ett barn igen och roar sig med att kladda med osten. Helt plötsligt kommer livet som zombie vara ett minne blott.
    Avsluta gärna med en bytta choklad- eller pistageglass från Hansens flodeis. Därefter är man garanterat återställd. (Iaf har man energichockat kroppen så man känner sig återställd.)

  24. Fredric L

    Grejen med zombies? Ok, skräckfilmsnörden skulle säga något om att zombies är primitiva nog för att hålla det dramaturgiska fokuset på hur människorna reagerar på den extremt både symboliska och reella nära-döden-situationen – dramat bygger på och fokuseras på den mänskliga kampen. Vampyrer (Munarau’s Nosferatu undantagen) är exhibitionistiska, extravaganta och stjäl gärna hela scenen och kräver att få vara i fokus. Jag gillar förvisso också tex Underworld-filmerna (vampyrer & varulvar) för mythosen, Hellboy (demoner) för att Guillermo är gud, men har man inte sett ‘Shaun of the dead’ har man missat den roligaste skräckisen den här sidan millenumskiftet. Kolla trailern och diverse klipp här: http://www.spike.com/video/shaun-of-dead/2646823

  25. Fredric L

    … som en liten komplettering kan jag tipsa om google video som huserar några gamla klassiker. Börja tex med ‘Night of the living dead’ (1968) en av de första zombie-filmmerna och kanske den film som betytt mest för hur senare skräck-filmer sett ut.
    http://video.google.com/videoplay?docid=-2956447426428748010&hl=en
    I relaterade länkar hittar man sedan till exempel just ur-klassikern ‘Nosferatu’ (1922) och kalkon-klassikern ‘Plan 9 from outer space’.

  26. Består inte hjärna mest av fett, tillagar man den minsta fel så säger det fräs i pannan och så no more kalvhjärna!?

  27. Jag misstänker att zombies är rätt slarviga och söliga när de äter, så soppa går definitivt bort, dessutom tror jag inte att de är finsmakare men det beror nog mest på att de inte har fått erfara så mycket. De är nog inte de mest populära middagsgästerna. Jag skulle bjuda på hemgjord pizza med extra, extra mycket mozzarella och grillade paprikor. Eller kanske italienska köttbullar i tomatsås med bavette och massor med parmesan. Tomatoe & cheese, I crave you!

  28. tack för alla fantastiska förslag. Den zombie (tillika snrfabrik) som går under mitt namn blev riktigt hungrig.

    Fredric: Jag är ändå inte övertygad …

    heidi: Slime producerar jag just nu själv i övermått.

    Filippa: Allt med gruyere är vaälkommet.

    Patric: varför springer inte zombies?

    Rebecca: Pluspoäng för läbbiga trådar.

    jessica: Nej då, hjärnorna håller stunsen utmärkt.

    Kristin: Crave, indeed!

  29. Patrik skrev:
    “Eh, jag håller på Fredrics L’s tips, det måste vara hjärna såklart, och så vill jag påpeka att en zombie INTE springer!”

    Det finns zombies som springer. I “Left for dead” tex. Men det är iof så ovanligt att det är värt att poängtera.
    Zombisarna där är förresten av varianten “smittade av sjukdom” inte “uppståndna från graven”. Kanske är det därför de kan springa? ;)

    Lisa: De ska bara komma raglande i långsamt tempo. Skrämmande för att de bara fortsätter ragla efter. Inget hejdar dem, inget får dem att sluta förfölja dig. Men du kan springa ifrån dem en tid. Tills du är alldeles för trött för att orka röra dig mer – eller råkar stänga in dig i ett hörn.

  30. Fredric L

    Sladdförslag för förskylda och ensamt hem-sjuka (karibien) zombie-hjärtan. Jag har alltid föredragit min vichyssoise med några stänk habanero-sås:
    Karibisk spenat-bisque: fräs en halv lök med ett par stora vitlöksklyftor och en kvarts till en halv urkärnad habanero – allt finhackat, lägg i ca 1 liter spenat tills det mjuknat, tillsätt en halv liter vatten, ca 3dl skalad delad potatis, krydda med timjan, vitpeppar, salt och muskot. Koka tills potatisen mjuknat, pimpa med någon deciliter kokosmjölk eller grädde och en rejäl nypa persilja. Koka upp, kör i mixer och servera.
    Runda måltiden av med en Bloody Mary, kryddad efter var gästs preferens med avseende på alkohol, peppar, tabasco och selleri.

  31. Fredric L

    … och som veckans mat-nörd (yippie), får jag väl ta och nörda till receptet ovan med att om man inte har någon spenat hemma så blir det ännu mer autentiskt med amaranth-blad istället :-)