Det var med stor fascination och glädje jag sög åt mig rykten om underground-restaurangernas utbredning i New York under förra året. Formaliteten naturligt bortblåst, utbyte av känslor, glädje över att få ta emot och laga mat åt främmande människor och få brutalt direkt respons på det. Kommersialismen och affärstänkandet skulle äntligen få ge vika för den rena oförfalskade glädjen i att laga, bjuda och njuta mat i lyckligt äktenskap med möten och socialt umgänge över klassgränser med kärleken för mat som gemensam nämnare. En levande restaurangrörelse undangömda i källare utan räckhåll från den genuina matens våldtäktsmän och kvinnor som vandrar mellan neonskyltar till den heltäckningsmattbetäckta lokala kvartersgrillen som serverar pizza med burkchampinioner och McDonalds patetiska ursäkter till födoämnen.
Det var med betydande kraftansträngningar som jag höll masken för att gömma min i spillror slagna naivitet när fenomenet nådde den svenska hufvudstaden och jag drogs ut i den mörka verkligheten. Jag hade misstagit krämare för passionerade hjältar, profithunger för kärlek. En underground-restaurang är inte ett tempel för dyrkan av måltidskultur i modern tappning, det är en svartrestaurang. Det är inte glädje och respons som är utbytet, det är feta vinstmarginaler med kuvertpriser upp mot tusenlappen (och säkert ännu högre på sina håll) exklusive vin.
De är inte ett hälsosamt komplement till krogscenen, de är en konkurrent som inte vill spela spelets regler. Som vill göra samma affär men inte lägga en andel i skattemyndighetens ficka. Som vill skratta ärrade lindansörer på balansräkningens slaka lina i ansiktet när de fakturerar samma priser men gör äckligt mycket större vinstmarginaler.
Kommentarer
20 svar till ”Traktörer under jorden”
Min första tanke när jag läste rubriken var att du grävt ner nån köksmästare som misshagat dig. Skall du inte köra lite underground själv i sommar förresten?
Haha, tror inte de historierna lämpar sig på en blogg :)
Tanken om att gå underground har slagit mig. I så fall till självkostnadspris eller ännu hellre helt utan pengar inblandade. Får se hur det blir, vore sjukt kul men mycket praktiskt som ska lösas.
Robin: Om du vill får du låna Matlabbet en kväll i sommar och ha lönnkrog (oops, hur hemligt var det nu?) till självkostnadspris. Jag ska prata med Mia som är andra delägaren. Vad sägs?
Lisa: Det låter som en strålande möjlighet att kickstarta konceptet. Jag är definitivt intresserad.
Deal! Jag har pratat med Mia. Villkoret är att det blir under delad fana med Taffel. Och att Taffelmedarbetare får företräde.
Prestationsångest, ja tack. Men jättekul såklart.
Får man anmäla deltagarintresse redan nu?
Mat och anarki!
Jag tar gärna en estage plats.
hahaha, jag är beredd att låta utbudet möta efterfrågan, så om inte på matlabbet så är du välkommen till Motala Örjan! Men ska diskutera formerna för detta närmare med Lisa, lovar att återkomma.
Maria: Oslagbar kombination.
Björn: Estage? Jag kommer behöva en messias. Med en trevligare slutscen än den senast kanske?
Trevligare än förra gången är inte svårt att få det, lite av messiaskomplex hos vissa.
Om jag är estage hos dig så kan du alltid ge till baka, fast det vore roligare att skippa alla titlar om bara leverera skön mat tillsammans.
Björn.
Björn, titlar är emot min filosofi. Låter som en strålande idée. Jag hör av mig när projektet konkretiserats lite mer så kör vi. Skala bort alla formaliteter och bara leverera sköna goa grejer.
10-10 personer på Matlabbet med din mat vore väl enkelt att få ihop
Jag vill redan se mig som förhandsanmäld
Men Motala?
OK för din mats skull, men då måste Du hjälpa till med informatin om övernattnings-möjligheter
Klart vi styr upp det på matlabbet! Blir det lyckat ställer jag till med nästa spektakel på hemmaplan. Alla kan sova i vardagsrummet :)
Skulle redan vilja flagga för att det eventuellt kan bli grillning av hel gris i augusti på Omberg med öppen inbjudan. Men det är inte spikat.
Passerar Omberg 6-7 augusti, isch.
Hör av dig om det händer runt det datumet.
Björn.
Det lutar åt andra halvan av augusti men ska försöka styra fram det. Annars så kan det ju aldrig bli för många gig på Omberg……..
Omberg, hel gris och anarki! Jag bor i knutarna och kommer om jag får.
Maria: Klart du får, återkommer i ämnet när det drar ihop sig.
Kan jag övertala dig om början/mitten på augusti om jag mutar en en rejäl kastrull krämig spiskummindoftande kubansk böngryta (på svarta bönor) som är underbar till gris??? 24e åker jag iväg till Irland…
Jag ska göra vad jag kan för att styra datumet Maria.