Trötthetens månad, lättlagad mat och veckans matnörd

Det är lite ironiskt att de månader under året man är absolut tröttast är det de mest uppmärksamhetskrävande ingredienserna som står till buds. Visserligen älskar jag rotsaker och i vanliga fall fnyser jag åt folk som beklagar sig åt att de är jobbiga att laga. Sen får jag äta upp min fnysning med pressad citron när jag står med värkiga blytunga fingrar och skalar rotsaskjävlarna och hackar de motspänstiga kräken. Med omtanke dessutom. För rotsaker är det slutgiltiga beviset på hur mycket formen betyder för smaken.

Det handlar om munkänsla. Morötter har helt olika karaktär beroende på om de strimlats fint, slantats käckt eller skivats lövtunt. Som tändstickig julienne är den god att vända i majonnäs tillsammans med valnötter och tunnskivad blekselleri. Tunnskivad sjuder jag dem snabbt i en citruslag med korianderfrö. I grova stavar kan den rostas söt i ugn.

Allra skojigast är att svarva spaghetti med vår magiska grönsaksvarv. Runt tusenlappen kostar eländet av ranglig past och billig-look. Men få saker har berett oss sådan glädje i köket. Den börjar gå på högvarv nu mot slutet av januari när rotsakerna blivit stora och grova och därför behöver varieras som aldrig förr. Plötsligt har du en mustig spaghetti och gamla favoritsmakkombinationer återupplivas med helt nytt resultat.

Ångade rotsellerinudlar med ädelost, timjan och rostade hasselnötter. Morotsspaghetti med het lime- och korianderdressing. Eller blandade rotsaksnudlar svängda med brynt smör, karamelliserat apelsinskal och de sista resterna av den torkade trumpetsvampen.

Rätter som får dig att glömma att du egentligen längtar till våren. Nåja, et tag i alla fall.

Vilken är din favoritform på vilken rotsak? Roligaste eller mest inspirerande svaret blir Veckans matnörd. Förra Veckans matnörd blir dels den okände Tobias som fick mig sugen på att fylla rödkålen med lammfärs och frukt. Dels Crimson-Anna som lockade mig med en vegetarisk gryta med feta.

Rätter att laga:

Kommentarer

8 svar till ”Trötthetens månad, lättlagad mat och veckans matnörd”

  1. Det är inte inspirerande eller ovanligt, men jag gillar remsor av morot i en sallad. Bara att plocka fram potatisskalaren och hyvla på. Det bästa är inte smaken. Man ser hur de oranga remsorna vindlar ut och in i salladen och det ger en rymdkänsla åt den.

  2. Lila morötter är helt underbara. Har i veckan köpt min första bunt :D Färgkombinationen är otroligt inspirerande. Provade att laga min mexikanska “Caldo de pollo” (Kycklingsoppa) med rödkål och lila morötter och buljongen blev underbart rosa. Pink lemonade move over! En tallrik rosa soppa med massor av lime och jalapeños verkligen lyfter upp vilken veckodag som helst. Mera rötter åt folket!

  3. På fisket och längre resor är småbullar och morotsstavar min favoritkost. Morötter är också ett bra hundgodis :)
    Rostade med kallpressad rapsolja, salt och lite socker tillsammans med rödlöksmånar som tillbehör till tex grillat är heller inte dumt!

  4. Veckans matnörd-jag är hedrad (det var inte ens mitt recept*rodnar*)

  5. Jag älskar kålrotsmöss, och tycker därmed att Pickipicki skall bli veckans matnörd. :)

    http://www.pickipicki.se/2009/11/oj-nu-lekte-vi-visst-med-maten-igen/

  6. johan

    Bästa formen är puré! Eleverna är alltid skeptiska till rotsakspurésoppan som lagas i huslig ekonomi på högstadiet. Men vilken min de gör när de provat! Skålarna slickas verkligen, “det här var ju jättegott” skriker de. Så vad som helst i puré då!

  7. Palsternacka

    I en krämig gratäng

    Inte så vackert kanske, men jösses… smaklökarna dansar

  8. Svartrot i blancherade stavar som smörslungas med kumminfrön och sedan karamelliseras i honung.