Ungdomssynd: Hallonsås till viltfågel

Ibland är det lite pinsamt att gå tillbaka till recept man skapade för länge sedan. Det här receptet från tiden jag kockade på Norrlands Nation i Uppsala har däremot klarat sig galant. Ingen idé att hymla med orden: Skitgott! Kombinationen med hallon, grönpeppar och limeblad låter udda men är rätt och slätt klockren. Ingen aning hur jag kom på det. Kan ha varit en desperat åtgärd en krogkväll när allt var på upphällningen, renfilén brölade efter sås men det enda som fanns kvar var såsen till kladdkakan.

Men slår jag mig för bröstet och påstår att såsen är min egen uppfinning dyker det väl upp någon jäkel och säger att han serverade den på sin strandkrog i Brighton 1977.

Hallonsås med limeblad, grönpeppar och honung

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 8 till förrätt

Tid: 10 minuter (för enbart såsen)

Servera såsen till stekt viltfågel, kalv eller kyckling på en bädd av milda gröna grönsaker somsockerärtor, kålrabbi eller urkärnad gurka. En del perversa människor gillar såsen till chokladdesserter. Om du hoppar över oljan i såsen kan du servera den till glass.

  • 2 dl frysta hallon, halvtinade
  • 1 1/2 limeblad (frysta) eller 1/2 msk finrivet limeskal
  • 2/3 tsk torkad grönpeppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk ljus mild honung
  • 1 msk ljus sesamolja eller neutral rapsolja
  1.  Kör hallon, limeblad och grönpeppar i matberedare till slät smet. Droppa ner resten av ingredienserna. Späd med vatten till önskad konsistens. Låt stå och dra minst 30 minuter.
  2. Ringla lite av såsen över köttet och servera resten av såsen bredvid. Toppa med pinjenötter. Mal kanske över lite mer grönpeppar.

Kommentarer

9 svar till ”Ungdomssynd: Hallonsås till viltfågel”

  1. Eva

    Då borde den funka till Anka? Ska såsen vara kall?

  2. Japp rumstempererad.

  3. Varför kockade inte du på min reccegask på Norrlands? Vi fick chili con carne och ris…

  4. Oj shit det där lät riktigt knepigt men man ska aldrig säga aldrig. Det är kul med smaker som förvånar i en kombination. Och roligt med egna uppfinningar som man kan stoltsera med ;)

    Har du en något gott recept (kanske en länk?) på en god macka så säg till på Ett lingon för jag vill ha massa mackrecept i höst att prova!

  5. Sanna: Kolla sökfunktionen högst upp till höger och sök på smårgås eller macka.

  6. Örjan

    Då grönpeppar.
    Idag sechuanpepappar?
    Eller

  7. Den där såsen vill jag testa Lisa!
    Hallonen hoppar i frysen av längtan!

  8. Åke Wet

    Klockrent med hallonsås till andbröst. Mosa ner hallon i het buljong, smaka av med äppelcidervinäger och honung för att få fram lite sötsur touch och koka upp. Variant på Lisas kallare sås.

  9. Ah vad gott, det ska provas. Hallonsylt eller sås är också väldigt gott till gratinerad ost, ex getost.