Vad gör man med svartkål?
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"7991","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-342","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"450","height":"299","title":"svartk\u00e5l_\u00f6sterg\u00f6tland","alt":"svartk\u00e5l_\u00f6sterg\u00f6tland"}}]]
Den är ju ohyggligt vacker, svartkålen, både i ett grönsaksland och i en rabatt - men vad använder man den till? Första gången jag stötte på den var på Bondens marknad för några år sedan. Som tur var hade odlaren ett tips på tillagning, annars hade jag stått mig slätt. Gräddstuvad tillsammans med pasta, föreslog han. Men nu är jag nyfiken på fler tips och undrar vad du gör med den vackra svarta kålen.
Den fina svartkålen på bilden kommer från Tåkerns Trädgård, Herrestad i Östergötland och fotot är taget på Östgötamat där lokala producenter visade sin produktion.
Jag gjorde en liten intervju med Malin som odlade kålen och vill du se kan du prenumerera mobilklipp på www.vmsplay.com. Kostar dig inget just nu om du testar.
Kommentarer
Tåkerns Trädgårdar regerar.
Blanchera den i kokande saltat vatten som har med vitlöksklyftor. Kör i matberedaren med mandel och parmesan. Underbart god pesto till spagetti, lasagne etc.
Peter - håller med!
Patrik - coolt tips - måste provas så snart svartkål siktas igen. Gillar din blogg, skön stil!
Hacka, fräs i lite olivolja och vitlök och blanda med parmesanost och pinjenötter. En variant på Patriks version. Godare stekt än kokt tycker jag. Samma sak är även gott på bruschetta.
överlägset bästa är att halvfritera den. skämtar inte. skölj väl (den innehåller ofta sniglar!) skär bort det grövsta från mittnerven och blanchera. skär i mindre bitar. Hetta sen upp rätt mycket olivolja i en djup stekpanna (en halv cm ca) och ha i kålet. Det kan skvätta olja, var försiktig. Efter en stund kan man ha en sked hela fänkålsfrön. fräs hårt, vänd dem så de blir friterade runt om, de ska bli lite svarta. mot slutet kan man ha i en finhackad vitlöksklyfta.
svartkålschips. kanske det godaste som finns.
Isobels tips lät riktigt gött måste jag säga. Jag gjorde en gång en paj med svartkål, nötter, ost (chévre, blåmögel) och mkt purjo. Satt som en smäck!
TorpSara och Isobel - tack för fantastiska tips. De gör mig riktigt sugen att se till att hittar svartkål snart igen.
Man kan också laga till en svartkålssoppa med kalvfrikadeller. Inte dumt alls!
Glömde skriva att man ska mata den med olivolja medans man mixar, men det kanske va självskrivet då jag skrev "pesto" hehe och ja tack :) bloggen är nerlagd då det började kännas krystat att skriva på engelska, men ja det kliar lite i fingrarna igen :)
Jag inbillar mig att bladen är tjocka på samma sätt som mangold, och friterad mangold är GOTT! Gör en enkel frityrsmet, och vänd i panko. Mmmmmm..
http://matporr.wordpress.com/2010/08/02/friterad-mangold/
fräs i het olja tillsammans med färsk salsiccia och servera som bruschetta eller tillsammans med pasta.
En annan, inte lika omeddelbar rätt, är ribollita, bönsoppa med bland annat svartkål. Och råkar man få kålöverdos så står sig bladen ganska vackert i en höstbukett också.
Här är filmen med Malin. http://kinnasblogg.blogspot.com/2010/11/film-pa-vms-play.html
Sidor