Jag har fått flera frågor om vad som hände med vegokorvprojektet som vi påbörjade i oktober. Svaret är att projektet ligger på is fram tills i början på nästa år. Butiken har gått in i den stora julhysterin, och jag har lovat personalen dyrt och heligt att inte hitta på några nya projekt alls förrän i januari.
Jag förstår dem fullkomligt. Att arbeta i en butik är som att bygga upp ett sandslott varje dag, se det raseras och nästa dag bygga upp ett nytt, lika fint. Men från och med allhelgonahelgen och framåt duger inte ens det; man måste bygga upp ett ännu mer avancerat slott och det tarvar så mycket fokusering att det inte finns utrymme för kreativa sidoprojekt.
Och som ni säkert redan gissat så föll inte experimentet väl ut, det är en hel del kvar att göra. Men jag kanske ska ta och berätta om var vi står och hur vi har tänkt, så kanske ni kan komma med input under tiden? För visst kommer vi att få till de vegetariska korvarna så småningom.
Ni minns kanske att vi funderade över vilka sorters fjälster vi skulle använda oss av. Vi fastnade till slut för plastfjälster som skulle kunna avlägsnas efter den förberedande kokningen för att ge korvsmeten en stabilitet innan de fick en stekyta. Målet var att kunna sälja sammanhängande korvar utan plast. Tyvärr fick vi inte in fjälstren i tid till oktoberfesten, så korvarna fick viras in i gladpack efter tips från Örjan. Tre sorter arbetade vi med: Kimchikorv, bönkorv och currywurst.
Om vi börjar med kimchikorven så var tanken att vi skulle arbeta med en färs av blandad tofu och quorn med tillsatt kimchisåsbas och en gnutta maizena. Bönkorven skulle göras på röda kidneybönor och ströbröd och sedan smaksättas med vitlök, gul lök, selleri, persilja och kyndel. Currywursten var helt enkelt en lek med smakerna i den sås som serveras till currywursten, men här blandade vi allt tillsammans med quorn i smeten istället.
Så var det då dags för utvärdering. Bäst av alla, rent konsistensmässigt, blev bönkorven. Den hade fortfarande en hyfsad korvform efter kokningen, men kändes väldigt “bönig” och kort i tugget. Vi tyckte också att smaksättningen blev för mesig. Till nästa omgång ska vi därför krydda den med mexikanska smaker, bland annat är chipotle på förslag.
Kimchikorven blev god, men släppte mycket vätska och föll ihop i en hundmatsliknande röra på tallriken. Inte vackert alls. Där behåller vi smaken med tar oss en funderare på basen. Måhända är det seitan som blir lösningen? Har ni erfarenhet av att marinera seitan?
Currywursten blev riktigt god och allas vår favorit. Att blanda den i smeten var ett snilledrag, men kanske dominerade tomatsmaken en aning. Den skruvar vi ner i nästa provbatch. Även här behöver vi arbeta med en bättre färsbas för att korven ska hålla ihop.
Jag återkommer med rapport om vegokorvarna i januari. Experimentera gärna där hemma så länge och dela med er av tips och reflektioner i kommentarerna. Till er besvikna vegetarianer där ute kanske jag kan få rekommendera min lakto-vegetariska långkål så länge. Inte för att den har ett dugg med korv att göra, utan för att den är den godaste vegetariska rätt jag vet så här års.
Kommentarer
10 svar till ”Vad hände med vegokorvarna?”
Tre helt olika korvar. Vilket jobb att utveckla alla alternativ vidare.
Föreslår i stället att satsa på en första baskorv med variationer. Utveckla denna till perfektion.
Därefter nr 2 osv.
Lycka till!
Ja men jag vill ju gå till botten med vad som blir bäst, då måste man prova sig fram. Nu vet jag vad som var bra resp dåligt med bönbasen och quornen. Tror det ska till lite oheliga allianser för att lyckas. Men smakerna var där, en bra början. Vi har tagit fram ett femtontal olika köttkorvar genom att testa olika smaksättningar, klart vi kommer fixa det här också .
Nu kan jag noll och intet om korv. Men alltid när fina initiativ tas åt veggohållet kan jag inte låta bli att önska att ytterligare ett halvt steg tas för att innefatta även oss veganer – när man nu ändå håller på och i den mån det är möjligt. Bara en liten önskan.
Men jo jag åt korv en gång förrförra året. Vi vallfärdade till Malmö och köpte Astrid och apornas egna korvmärke och kunde ha grillning nästan som på riktigt. :)
Spännande!
Har väntat på en uppdatering. Förra året i juletid gav jag mig den på att “skapa” en vegetarisk julskinka till min växtätande flickvän. Efter mycket tänkande och stök i köket så gick det faktiskt över förväntan. Egenknåpad seitan var lösningen! Det borde funka till veggokorvar också tror jag. Lycka till!
Har du hittat http://seitankorv.blogspot.com/
?
Jag tror på att blanda tofu och glutenmjöl. De veganska ölkorvar jag är överförtjust i har såväl tofu som sojaprotein och seitan i sig…
Tack så mycket hörrni! Allt pekar mot att det är seitan som gäller och jag tror också den ska vara uppblandad. Ska titta på seitankorv och prova A&As.
Tycker Cyrrywursten verkar spännande. Intressant, ser fram emot din rapport i januari.
Seitan låter som en bra idé! Skippa quorn tycker jag, kanske snegla mot fårticka istället!? Det kan man ju göra färs av.
Vill du ha mer inspiration finns det ett recept på “köttbullar” från Gott & grönt där man använder mald mandel och ost, kanske det kan vara ngt att experimentera vidare med? http://veralagar.bloggplatsen.se/2008/02/18/519129-superenkla-mandelbollar-eller-kottbullar-eller-vegbullar/
Gitto malde ju också sojabönor till färs, kanske bättre än de mjöligare kidneybönorna.
Riktigt kul projekt du satt igång i alla fall!
Tack Katja och Vera. Fårticka – det blir kanske svårt om vi får snurr på försäljningen? Men jag är ingen quornanhängare, så intressant med alternativ. Kidneybönorna gav en trevlig korvig färg tycker jag. Får se hur vi går vidare…
Fårticka (falsk tryffel)??
Jag säger då. Torkad svart tumpetsvamp som umamirik krydda. Peter och Gitto har tydligen plockat massor. Kanske de kan bidra till provkorvarna?