Laga fegvego av skinkrester!

Veckans I-landsproblem: Rester med julskinka

Min föresats var att nästan bara ha vegetariska recept på bloggen. Men att göra av med den skinka man släpat hem är en förbannad plikt! Varje smula ska med! Jag tycker att det stora problemet med julskinka är att den smakar just julskinka. Den är rätt hårt lagad redan och faktiskt inte helt lätt att återanvända. Skåningarna är klurigare, de väljer ofta en lättrökt skinka som både är mer hållbar och har mindre distinkt julsmak.

  • Varm macka? Gärna med grov senap och cheddar. Med en klick ajvar försvinner julkänslan så till den milda grad att skinkmackan kommer in i en andra andning. Eller en god chutney?
  • Pytt. Förstås. Recept nedan.
  • Skinka med remouladsås eller klassisk reumoladsallad på rotselleri och kokt potatis.
  • Blomkålsgratäng med julskinka (den blir godare med magert rökt sidfläsk, men perfektion är inte möjligt varje dag)
  • Quiche loraine? Nja, en slutstation jag är mer tveksam till. Skinkan blir lätt seg och röksmak står bättre mot allt det feta
  • Potatis- och purjosoppa. Låt några tärningar gå med sista sekunderna. Eller strö dem över soppan vid servering. Förstärk gärna soppan med en slatt skinkspad.
  • Kalla röror. Kanske min favorit. Skinkan är ju redan perfekt lagad — så varför hetta upp den igen? En god röra till bakad potatis eller att fylla utflyktsmackan med är förträffligt.

Bidra gärna med dina bästa resträtter i kommentarerna!

Fler resträtter