Ibland måste jag bara repetera det: vissa människor borde förbjudas att skriva om mat.
Nu tutar man alltså ut att pizza är skyddar mot hudcancer. Pizza är inget bra sätt att få i sig lykopen och olivolja som är de troliga hälsofaktorerna. De flesta pizzor använder billig matolja och tomatmängderna är små. Ät hemgjord tomatsås! Ursprungsstudierna från Manchester gjordes inte på pizzaätare utan på försökspersoner som åt 3/4 dl tomatpuré per dag och ca 1 msk olivolja.
Att äta konserverad ananas på pizzan för att få i sig bromelain är inte heller särskilt smart. Bromelainet är ett enzym som inaktiveras av upphettning. Och att det skulle hjälpa matsmältningen ens i rå form har jag inte hittat några belägg för. I synnerhet inte i studien om tomat och olivolja, även om man får det intrycket. Ursäkta jag blir bara så trött på all missinformation!
Hur mår man när man har som jobb att vilseleda sina läsare för att få till fiffiga rubriker?
Kommentarer
6 svar till ”Veckans klotskalle: Stefan Holm, pizzaförespråkare”
Med tanke på allt vi matas med från media är det inte konstigt att folk inte vet hur de ska äta för att må bra. Det är ju inte klokt att säga att pizza skyddar mot cancer. Det gör mer skada än nytta med såna studier.
Det vore bättre om du fick nå ut till alla med din kunskap. Just därför ska jag slå ett extra slag för dig i bloggen idag.
Trevlig helg.
Skribenten har ju inte läst studien. Jag tror att det är ett krav på att man inte läser såna här studier innan man skriver om dem, för gjorde man det skulle man inte kunna skriva sånt avancerat drit.
Inbillar jag mig i alla fall.
Lustigt nog togs den här studien upp bland andra i gårdagens Oprah (repris i dag 10.40). Man visade då en av förskspersonerna som åt tomatröra ur en liten skål. Inte pizza. ;-)
Snyggt jobbat med rubriken! Jag ser (höjdhopparen) Stefan Holm som nåt av det mest enerverande som finns och kastade mej naturligtvis över inlägget.
Vad jag retar mig på (förutom sensationell media a la pizza är bra för oss)är att Manchester och Newcastle presenterar detta som ny studier som de själva kommit på.
I början på förra året så beslöt sig BBC att replikera en del studier gjord med mat och ingredienser. En av dem var tomatpuree studien, där beskrev de orginal studien och fick frivilliga att göra om dem. Detta var en total succe, den enda av alla som verkligen påvisade att det fanns ett samband.
När jag åkte till Spanien förra året så beslöt jag mig att prova den själv, och jag kan bestämt säga att den funkar märkbart. Har även prövat den i Thailand och i Mexico (starkare sol under längre perioder).
Fortsätt att kritiskt granska media, du gör det bra och det behövs.
Kraaam
Zaba
PS jag använde fortfarande solskydd.
Ber om ursäkt för min dåliga svenska ovan, borde nog flytta hem ett tag för att förbättra den.
Och Stefan Holm blir så himla sur om man kommenterar faktafel i hans artiklar… hans standardsvar är nåt om “tidsbrist” och “folk är inte så korkade som du tror så de fattar”…