Efter idogt funderande korar jag helt enkelt blogglöse Kiddo för den briljanta idén att låta brunchfantasierna pågå hela helgen. Önska dig en länk!
Ett hedersomnämnande går till Anna-Eva för … äsch, läs själva!
Nästa Veckans Matnörd blir den som tipsar om det godaste som finns att göra med smör (ange gärna vilket smör!). SAMT svarar rätt på vad den mystiska grejen bredvid mitt läppstift är.
Kommentarer
29 svar till ”Veckans Matnörd: Brunchsegrare och smörutmaning”
Ser ut som något mitt emellan valnöt, kiwi och kaffir lime :-)
Jag funderar mer på vilket läppstift du har. Är det Vincent Longo? Är det bra?
Bland det godaste du föreslagit är brynt smör med enbär. Ev tillsammans med kokt/ugnsstekt palsternacka.
Hur har det gått med tävlingen ang palsternackan tillsammans med Niklas?
När kommer värdig vinnare att presenteras?
De gröna frukterna liknar råa “frukter” från krukväxt (vilka senare blir som röda/rosa kineslyktor) Vad denna krukväxt heter har jag ingen aning om
ser ut som minikiwis
Vann inte K palsternackstävlingen?
Palsternackssegrare har meddelats tidigare i denna blogg. Det blev Carl & Company.
http://matalskaren.taffel.se/2008/01/25/vinnare-presenteras/
Kvitten – rosenkvitten?
Det godaste är en klick vanligt smör på en ångande färskpotatis. Så det så:-)
De påminner mig om baby auberginer, sådana man brukar få i sin gröna curry i Thailand. De brukar ju komma i allt från ärt storlek till golfboll.
Glömde smörtips ovan.
Vitlökssmör pa en mediumstekt oxfile bit.
Det är avundsjukans frukter. De gaddar ihop sig, men de har ingen chans.
Smör är allra, allra bäst i form av rosten i pannan när man har stekt fläskkött för länge och fettet och det brynta och smöret gått ihop till det som vi kallade just “rost” när jag var liten. Men det vågar ingen tala om. Det som man tar upp med gaffeln när ingen ser. Undrar vem som ska våga börja sälja det på burk? Jag tror inte att smörsort spelar någon roll i det fallet.
frukterna borde vara minikiwis. har smakat sånna nångång vet jag.
småversioner av alla möjliga slag är ganska roliga, och min favvo är nog kokosnötter i babyform.
och ang. smöret, bara för att jag är så sugen på det:
kanelbullar, med mycket kardemumma.
Min första gissning i dessa tävlingar.. och..
jag gissar på otorkade muskotnötter.. ja, således färska sådana.
Smör. Så specifikt, funkar inte direkt ur paketet? Men godast, smöra in skivor av hembakat surdegs/vetebröd och gnid in i vitlök och därefter stek fina goda svampar i smör med salt och nymalen svartpeppar. Applicera svamp/smör-röra på dessa SMÖRgåsar och riv parmesan över. Jaja, ni blir inte smala, men glada!
Ja just det smöret, jo det smakar för mig allra godast på nyupptagna kokta färskpotatisar och späda rödbetor.
Jag gissar på färsk kapris.
Det godaste smöret finns i Bretagne (Saint-Malo) hos en smörmakare som heter Jean-Yves Bordier. Jag letade mig igenom Saint-Malo förra sommaren för att kunna köpa hans Beurre au sel fumé (smör med rökt salt). Köpte även hans smör med alger, men det var inte lika gott (tyckte jag). Det rökta smöret (som jag köpte liite mycket av) har jag använt till både bakning och matlagning (samt au naturel). Väldigt, väldigt gott!
Jag gissar på makadamianöt. Godaste smöret..smör är ju så gott så det är farligt.Smörkräm i en biskvi, brynt smör till stekt fisk. Kakor, bakade på smör, som smälter i munnen. Krämig bearnaise.En smörklick på den första primören.Mustigt gult smör i Frankrike på nybakad baguette.Det går ju inte att välja. Gott var iaf sparrissmöret med vit tryffelolja som jag gjorde till syrrans och min systerträff förra året så jag väljer det :)
Och tack för hedersomnämnandet!
Ledsen, men en hemvevad bea är det godaste som går att göra med smör. Inte speciellt fantasifullt, men ack så genialiskt.
..och jag gissar att de gröna bollarna är någon form av mindre fikon!
Åt ett kanongott smör på Pinnens krog i Tänndalen med soltorkade tomater och oliver på gott knäcke! Det ska jag prova att mixa ihop.
Gissning på det som finns bredvid läppstiftet först; en slags peppar.
Jag tror jag sett något liknande liggande i små tråg.
Bästa smöret är det jag köper på Möllans ost. Franskt smör med små saltkorn i.På någon form av gott hembakat bröd
Jag gissar på små gröna fikon. Storleken och formen påminner mig om torkade små fikon som ICA börjat sälja. Jag vet ju att fikon kan vara gröna och även om jag aldrig sett några så får det bli min gissning.
Godast med smör? Jadu.. den krispiga smörkanten man får när man steker pannakakor smakar ju ljuvligt, likaså bakverk och mat med smör i. Smör rätter förknippar jag förresten med mormors mat av någon anledning. Även om jag själv använder smör mycket så är det palt med smör, eller norrländsk blöta med en stor klick bregott som jag tänker på när jag hör frågan.
Men om jag ska välja en sak så blir det nog kött stekt i smör. Jag åt det i somras hos mormor. Har ätit det flera gånger förut hos henne men jag tror aldrig jag tänkt på hur hon faktiskt lagar till det. Hon steker köttet i MYCKET smör (milda eller Smör) och kryddar sedan med salt och peppar. Ingen nyhet direkt och jag gissar att hon inte är ensam om att göra detta men jag blev så förvånad över mängden smör och salt och jag trodde det skulle smaka illa men icke, det var supergott! Väldigt enkelt, absolut inga nymodigheter men en återkommande favorit.
Godast med smör… godast med smör…
Chokladtryffel? Kanske…
Bröllopstårta!
(Smöret skall helst vara osaltat)
:-)
Bagna cauda är ju galet gott (att göra med smör, alltså).
Bären har jag inte en susning om. Eller är det någon sorts citrusfrukt? Inte knöggliga nog att vara kaffir lime säger jag, men en kusin kanske? Eller en syssling?
Jag drar till med att det är kaffirlime.
Smör-favoriten måste bli dopp-i-kopp. Smält smör med hackad lök. Från trädgårdslandet har man dragit upp syndigt små färskpotatisar, centimeterstora. Och så doppar man potatisarna i smöret. Så gott.
Kokta primörmorötter med smör.
En riktigt blodig biff med vitlökssmör är också väldigt gott.
Och choux-bakelser med smörkräm, grädde och bär.
Allt smör från Gotland.
Minigrejerna ser ut som omogna valnötter (gröna valnötter)
Hmm, godast MED smör är väl inte så svårt, mycket att välja på bara, men vad som VERKLIGEN vore en utmaning vore att komma på något som är gott UTAN smör. Det ni! Och frukt gälls inte.
Vad gäller de gröna ser den längst till höger ut som en tillplattad halvtorkad lime, men den längst upp ser ut som något från en krukväxt från någons uteplats….
Sonen var inlagd på sjukhus med hög feber, öroninflammation och lunginflammation.. Vi fick inte i honom något alls. T.o.m. favoriten banan vägrade han att befatta sig med. Då tog vi fram ett rån med lite smör, som han slickade av. Efter att ha intagit två småförpackningar smör vaknade han till en aning, och smakade lite ris och palak ponir som jag just hämtat.. Därefter drack han en del välling också. Smör är bra att ge sitt sjuka barn helt enkelt.. De gröna grejerna är någons nötter.
Nej nu vet jag! Att jag inte märkte det tidigare, pungkulor från en leguan!
Usch vad ni är härligt snuskiga!
Det är faktiskt minikiwi (förvånansvärt god!).
Sen blev jag mest inspirerad av Emmas förslag om kanten på pannkakor!
Johan & Emma blir alltså Veckans matnördar!
Åh, tack så mycket! Vad roligt, nu blev jag jätteglad :)