Ja, eftersom vi ändå är inne på den däringa vinsvängen passar vi på att rekommendera ett vin som passar utmärkt en tisdagkväll efter ett mycket, mycket sorgset dygn. Det passar säkert bra när du är glad också. Vi har helt enkelt köpt hem lite dyra viner eftersom vi insett att få saker gör oss så lyckliga för relativt lite pengar. 199 kronor i det här fallet. Ungefär som två biobiljetter och ett tråg popcorn. Men bättre.
Hur doftade det då? Blåbär, sötaste mandeln, kastanjehonung, lakrits och ljusa sura körsbär. Grenache och carignen dominerar i druvmixen med 45 procent vardera. De resterande 10 procenten är cabernet sauvignon. Sluta rabbla, kom till smaken! Jo, vänta här kommer det! En bitsk syra och sträva men balanserade tanniner som vi vet kommer att mjukna om vi har tålamod nog att ge vinet luft.
Det här kommer nog att passa bra till en rätt jag håller på att komponera åt Arla. Exakt hur komponenterna i rätten kommer att sättas samman vet jag inte men än så länge leker jag med enbärsnougatine, karamelliserat apelsinskal, vispad creme fraiche, schalottenlök och blåbär. Det är en stackars kall viltstek som ska spökas ut med smakerna. Jag hoppas att den ställer upp på röjarskivan. Men hittills är den med på smaknoterna. En söt variant kommer säkerligen på Taffel.se snart för jag har anat dessertpotential i kombon. Minus schalottenlöken, eller vad tycker ni?
(Foto: Joel Wåreus)
Edit: Nu luktar vinet champinjonsoppa. Eller så är jag lite full.
Kommentarer
2 svar till ”Vintips: Mas d’en Català Crianza 2003”
Jag tror inte ens du får två biobiljetter för det priset längre, jag gick på bio för två veckor sedan och det kostade 100 spänn och pågick bara 2 timmar. Så suger man i sig den långsamt så vara den längre och man är minst lika glad efteråt (även om jag faktiskt såg en bra film;-)
Hälsar
/Malin
P.S Magnus går fortfarande och fnissar åt kommentaren om pengar
Viltsteken.
Nu verkar Du vara ute på hal is, men med Din matkunskap som broddar, tror jag inte Du halkar.
Kombinationen verkar så olik Dig ,men en utmanning är en utmaning.
Min gissning är att Du genom provlagning konstaterat minsta nödvändiga mängd socker i nougatinen, och använder salt plus syra vid sidan av enbären.
Skall bli intressant att senare få läsa det färdiga receptet.
Redan nu nyfiken.
Får Du berätta vilket viltkött som är aktuellt?
Min uppfattning.
Ren och rådjur (plus hare)- kraftigast viltsmak.
Älg(kalv) och dovhjort – minst.
Eller
-är det vildsvin?
Griskött och sötma är ju vanligt i asiatiskt kök.
Kombinerat med Din “lantlolla”-enbären
Min gissning.