Förresten är Malawis smaker inte bara dova, den starka såsen Nali säljs som “Afrikas hetaste sås” och görs på malawiska bird’s-eye chilifrukter. Inspirationen hämtade grundaren av såsföretaget från Indien, titta på den här roliga filmen.
Några få procent av Malawis befolkning är också ättlingar till indier som blivit kvar i landet efter ett järnvägsbygge till Moçambique. Många av dem driver affärer och restauranger.
Under besöket i Blantyre åt vi fantastisk indisk mat på en restaurang i närheten av hotellet, och morgonen därpå lubbade jag och en estnisk tjej iväg för att handla kryddor i en indisk butik vi fått tips om.
Butiken hade egentligen inte öppnat, men den genomtrevlige innehavaren beslöt sig för att uppskjuta morgonbönen en stund för att sälja lite kryddor till oss innan vi hastade norrut igen. Där doftade starkt av spiskummin och kryddorna mättes upp ur stora säckar som stod på golvet. Jag köpte gurkmeja, spiskummin, paprika, muskotnötter, roliga tvättnötter som fungerade som tvål, starka torkade chilifrukter och en mängd andra små påsar.
Häromdagen öppnade jag påsarna och blandade till en burk malawisk masala som jag sedan använde i en marinad till sosaties, sydafrikanska härliga grillspett med lamm och aprikoser. Receptet på dem får ni i morgon.
Malawisk masala
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 2 dl
Tid: 20 minuter
Den här malawiska kryddblandningen finns i lite olika varianter på nätet. För bäst arom använder du så hela kryddor som möjligt och stöter dem själv i mortel eller maler dem i kvarn. Anledningen till att jag använde blå vallmofrön var för att jag hade dem hemma…
- 1 1/2 tsk hackad, torkad piri-piri
- 3 msk korianderfrön
- 3 msk vallmofrö
- 1 msk spiskummin
- 1 msk gurkmeja
- 1 msk kanel
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk brunt senapsfrö
- 1/2 tsk kryddnejlika
- Rosta alla ingredienserna i en torr, het stekpanna. Se upp så de inte bränner.
- Mal eller stöt dem i en mortel till fint pulver.
- Förvara mörkt i en lufttät burk.
Kommentarer
14 svar till ”Afrikansk hetta: Piri-piri, nali och malawisk masala”
Jag älskar att handla matgrejer och produkter när jag har rest. Kryddor och sånt följer snabbt med.
Ja visst är det de bästa souvenirer man kan köpa? Kul att frammana smakminnen därhemma sedan :)
Blå vallmofrön är ju bland det vackraste, så det var ju tur att det var såna som slank ned! :)
Hade en påse turkiska som jag tänkt baka birkes med. Blev väldigt fint med de blå kornen mot den gula gurkmejan.
Och så svenskt sen då… ;-) fast rätt långt ifrån. Men väldigt vadker bild! :-)
Hm ja, det kanske är det nya svenska – gurkmeja och vallmofrön, nationaldagen till ära… Mer gurkmeja kommer senare idag
Den här ska jag laga-för mig anknyter de blå och gula färgerna både till sverige och mitt akvarium som råkar innehålla blå och gula malawi-ciklider. Ska nog bjuda en akvarievän på en gryta kryddad med denna masala.
CrimsonAnna: Vad fint med malawiciklider, dem hann jag aldrig se, även om jag tog mig ett dopp i Malawisjön vid Monkey Bay. Som vegoförslag ska blandningen funka fint med pumpa och lök, prova en gryta med det (postar inlägg med ett gott ris också i eftermiddag)
Ah-bra tips. Har ett grytrecept från Lotta Brincks “Det vegetariska köket” som jag brukar krydda med afrikansk kryddblandning därifrån. tänkte byta den mot den malawiska masalan
Det där är sådana där kryddor jag älskar, speciellt i kombination. Och vilken bild!
Vi har just ätit en massa swaziländska (säger man så?) chutneys, och det verkar som om de innehåller likartade kryddor. Kan rekommendera märket Eswatini Swazi Kitchen importerat av Sackeus. Det borde ni ta hem till butiken, främst deras chilisås. Ska skriva mer om dem någon dag när jag tagit mig ur istret. :)
CrimsonAnna: Du får blogga det :)
Gitto: Tack för tipset, vi är återförsäljare av Sackeus, så den ska jag nog kunna skaka fram!
Har det mesta hemma så nu väntar jag på grillspettreceptet! :)
Oh ja! Hade en så skön tenniseftermiddag i solen att jag blev helt dåsig och sköt upp publiceringen. Men idag regnar det, så strax kommer det! :)
Är det någon som vet om man kan få tag i Nali i Sverige eller på nätet. Flaskorna jag köpte med mig hem är slut!!!