Alfajores med vinbär

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 20 st dubbla, 40 med vinbär
Tid: 1 timme (+3)

Det här små vinbärsbakelserna är från början argentinska småkakor, alfajores. Traditionellt stansas de med runda mått, gräddas spröda och läggs dubbla med dulce de leche emellan och pudras över med florsocker. De kan också smaksättas med finrivet citronskal, kokosflingor, choklad eller…

  • 3 dl maizena
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa vaniljpuder
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vatten
  • Till dulce de leche:
  • 1-2 burkar (ca 400g st) kondenserad mjölk
  1. Blanda smör, socker och äggulor i en bunke. Lättast är om du använder elvisp.
  2. Blandar de övriga torra ingredienserna separat, lägg ihop med innehållet i den andra skålen och arbeta ihop degen till en boll. Låt den vila i kylskåp i en halvtimme.
  3. Kavla ut degen tunt (gärna mellan bakplåtspapper), stansa med mandelmusselformar och tryck med tummarna ut degen tunt i formarna. Vill du göra vanliga alfajores stansar du istället med runda pepparkaksmått eller ett litet glas.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader ca 7-10 minuter. Tiden kan variera beroende på vilken ugn du har, men kakorna ska nätt och jämt ta färg. Låt dem svalna och knacka ur dem ur formarna.
  5. Till fyllningen med dulche de leche sjuder du en oöppnad burk kondenserad mjölk i vatten försiktigt i ca 3 timmar. Noggrannare instruktioner hittar du här. Ska du göra vinbärsbakelser av hela satsen behöver du två burkar.
  6. Toppa med vinbär och pudra med florsocker innan servering. Gör du de dubbla lägger du ihop dem två och två med en klick dulce de leche emellan. Har du kokos i receptet kan du rulla kanterna i kokosflingor innan du siktar över florsockret.