Annas saffranspannkaka

Receptmakare: Anna billling

Portioner: 5-6

Tid: 40 minuter

När slutar en gotländsk saffranspannkaka egentligen vara gotländsk? Är det vid uteslutandet av riset? Eller kanske redan i och med avsaknaden av salmbär? Så här är i alla fall min:

  • 4 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 100 g skalad mandel
  • 1/2 bittermandel
  • 0,5 g saffran
  • 1 nypa salt
  • 2 msk flytande honung
  • smör till formen
  1. Sätt ugnen på 225º C.
  2. Mixa mandel och bittermandel med 2 dl av mjölken, tillsätt lite i taget.
  3. Stöt saffran med saltet i en mortel
  4. Vispa ihop äggen med resterande mjölken och honungen. Rör i mjölet och vispa tills du har en tjock smet.
  5. Vispa ner saffranet och saltet, späd med mandelmjölken och vispa smidigt. Smeten kan gärna stå och svälla ett tag i kylskåpet.
  6. Häll i pannkakssmeten i en  smord form och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills den fått en fin gyllengul färg.
  7. Servera den med rårörda björnbär och lite lättvispad grädde.