Annas jästa äggvåfflor

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 12 st ca

Tid: 30 min + gräddning

På begäran lägger jag här ut mitt recept på jästa våfflor. De blev mycket goda. Frasiga och samtidigt robusta. Jästen gav en lätt syrlighet som inte var dum alls. Om du vill så kan du tillsätta socker, jag föredrar söta tillbehör. Gamla gjutjärn ger överlägset bäst fras.

  • 25 g jäst
  • 9 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 8 dl mjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smör
  • smält smör eller neutral olja till pensling
  1. Värm mjölken så att den blir fingerljum och lös upp jästen i mjölken.
  2. Smält sedan smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ihop mjölet och saltet med hälften av mjölken i en bunke så att det blir till en tjock smet.
  4. Vispa ihop äggen med den resterande mjölken och rör ner i smeten.
  5. Låt den jäsa i 30 minuter i rumstemperatur under handduk
  6. Vispa ner det smälta smöret i smeten så att den blir jämn och fin.
  7. Värm våffeljärnen ordentligt och pensla mönstret med smält smör eller olja innan du bakar första laggen.
  8. Lägg upp färdiga våfflor på ett ugnsgaller så att de inte säckar ihop.