Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
Ja, jag vet att receptet nästan är fånigt enkelt. Men det är faktiskt ett av de läckraste sätten att göra av med överbliven potatis. Det kan faktiskt varieras hur mycket som helst. Valnötterna kan ersättas av pinjenötter, solroskärnor eller oliver. Om du lagar åt många kan du riva potatisen på en matberedare. Både potatis och ost går snabbast att riva om de är riktigt kalla. Om du använder getostrulle kan du stoppa in de i frysen ett slag först.
- 4 stora kalla kokta potatisar
- 60 g caprinelle eller annan hård getost
- 5 cm av det gröna på en purjo eller lökblast
- 6 valnötskärnor
- 1 msk finhackad färsk rosmarin eller 2/3 tsk torkad
- 50 g kylskåpskallt smör
- salt, nymald svartpeppar
- Sätt ugnen på 225°C. Hyvla en skiva av det kalla smöret med osthyvel och lägg i en liten ugsnfast form.
- Grovriv potatis och getost. Strimla purjon riktigt lövtunt. Grovhacka valnötterna. Blanda samman alla ingredienser. Peppra lätt. Salta om du måste, osten brukar räcka som sälta.
- Smörj den ugsnfasta formen med smöret som nu har hunnit mjukna lite. Lägg potatisrivet i och tryck till det lite, men det ska fortfarande vara luftigt. Hyvla över två tunna skivor smör över potatisen.
- Gratinera i ugn tills ytan är vackert brun och knaprig.