Anninas sallad med ost, valnötter och sardelldresing

Beska blad passar suveränt med sardeller. Jag, som är svag för caesarsallad, filar hela tiden på olika varianter av kombinationen. Den här är fantastiskt god och passar bra som förrätt. Den är också fin till grillad lax eller lamm. Om du vill ha en något smalare dressing kan du ersätta en deciliter av rapsoljan med matlagningsrädde. Salladen tillägnas Annina för den strålande aptit hon uppvisade inför den.

Receptnamn

Receptmakare:Lisa förare winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

  • 2 bastanta huvuden cos eller annan god sallad
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 2 msk god olivolja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 msk fintrimlat citronskal (enbart det gula)
  • 1 dl smulad Allerum extra eller annan extra lagrad prästost
  • nymald svartpeppar
  • Sardelldresing:
  • 1 ägg
  • 2 tsk fransk senap (gärna Bornier)
  • 8 sardelfiléer
  • 1 liten klyfta vitlök
  • 1 msk pressad citron
  • 1 nypa socker
  • 1 1/2 dl neutral rapsolja
  • 1 dl dyr smakrik olivolja
  1. Gör dressingen i god tid. Lägg ägget i kokande vatten. Koka i 1 1/2 minut och lägg över i iskallt vatten.
  2. Gröp ur ägget ner i en mixer. Tillsätt senap, sardeller, vitlök och pressd citron. Mixa blandningen helt slät. Tillsätt rapsoljan lite i taget under fortsatt mixning. Fortsätt med olivoljan. Smaka av dressingen med peppar.
  3. Hetta upp valnötterna i oljan. pressa ner vitlöken ovh vänd ner citronskalet när nötterna börjar få färg. Rör runt i 10 sekunder och tippa sen snabbt upp nötblandningen i en liten skål så att det inte bränns.
  4. Tvätta salladen noga och klappa eller slunga den torr. Riv bladen i stora bitar. Vänd runt med dressingen i en stor skål. Vänd ner nötter och ost och tossa lite till. Servera i stora djupa tallrikar.