Ännu en salsa

Jag vet ärligt talat inte hur många varianter jag har på den här salsan. Den är så där genenerade enkel: kör en burk Mutti körsbärstomater i mixerkanna, med lite goda grejor. Klart! Det som är lite jobbigt är att de där goda grejorna kanske inte finns i gemene mans ägo. Som mexikansk oregano. Och nu suckar mina läsare luttrat för plötsligt var det inte så enkelt längre. Men jag kan bara inte låta bli att sjunga den mexikanska oreganons lov. Den är mild, blommig, pikant och långt ifrån den metalliska överdrivna oreganon som finns att köpa i vanliga affärer.

Efter en stunds researchande stod orsaken klar. Det är ingen oregano. Inte ens nära släkt. Nej, den mexikanska oreganon är närmare släkt med citronverbena. Men den mexikanska  smakar tyvärr inte så likt verbenan att den kan ersättas med den. Vad man ska ersätta den med vete tusan men jag tycker ändå att ni ska gå ihop några i ett nördgäng och köpa hem saker från fantastiska Cool Chile Company, de säljer bland annat sina eminenta produkter på Borough Market. Både deras epazote och den mexikanska oreganon är utmärkt.

Och om du vill laga salsan på stört? Hoppa över vanlig oregano men pula ner lite färsk koriander istället. Eller en knapp tesked epazote om du råkar ha det till hands. Jaså inte? Men då har du ytterlgiare en anledning att näthandla kryddor.

Vintersalsa på burktomater

Receptmakare: Lisa förare Winbladh

Portioner: 8 som dipp

Tid: 15 minuter

Den här salsan är svår att laga på andra tomater än Muttis körsbärstomater, deras oburkiga rena klara smak är de enda burktomater jag stött på som kan ersätta färska tomater i en salsa.

  • 1 tsk anis
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 burk Mutti körsbärstomater
  • 1 liten fransk schalottenlök
  • 1/2 msk starkt paprikapulver
  • 1-2 tsk mexikansk oregano
  • 1/2 dl ketchup, helst Heinz
  • chiliflingor efter behag
  • 1 msk pressad lime
  • 1/2 msk honung
  1. Rosta försiktigt anis och spiskummin i torr panna eller kastrull tills de knäpper och doftar. Slå snabbt upp i en mixerkanna eller en hög skål där du ska köra salsan med handmixer.
  2. Halvera schalottenlöken på längden, skala och skiva tunt lägg i mixerskålen. Mixa alla ingredienser till slät kräm. Mixa inte för länge då tappar du i smak.
  3. Smaka av med lime och honung

Kommentarer

4 svar till ”Ännu en salsa”

  1. Johan

    Funkar det med Muttis hela plommontomater på burk? Eller är de helt förkastliga ;-)

  2. Angelica

    Bra länktips. Vad rekommenderar du om man vill stryka omkring bland kryddhyllor i några timmar, som vore man en förlorad själ (i 08-området)?

  3. Koriander är ondska.

  4. Jag hittade mexikansk oregano på Extreme Food (butik i Stockholm och Göteborg plus webshop). Ser fram emot att testa den (aldrig gjort förut) och de andra goda grejerna jag hittade där! http://www.grisenskriker.se/extreme-food-hetast-i-stockholm/