I helgen bommade vi Äpplemarknaden i Kivik, det fanns helt enkelt inte tid. Tidigare år har jag genom äppelkonstnären Emma Karp Lundström publicerat tjuvtittar på årets äppeltavla här på bloggen, så här såg den ut i år.
Äpplena på bilden är förvisso från Österlen, men annars har vi gott om dem hemma: Aroma, Gravensteiner och två nyplanterade Rubinolaträd. Belle de Boskoop mognar senare men är en storfavorit i matlagningen.
En av de godaste äppeldesserterna jag vet är engelsk äppelcharlotte. För vem kan motstå en frasig skorpa av smörpenslat bröd fylld med äppelklyftor i en karamellig lag med rosmarin och kanel? Inte jag i alla fall – och knappast du heller.
Då får vi dessutom praktisk användning för gamla kopparpjäser som numera inte bara intresserar råvarutjyvar utan även har fått en renässans i homestylingkretsarna. Kopparen är en fenomenal värmeledare och ger den perfekta ytan.
Äppelcharlotte med kanel och rosmarin
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
- 6 stora äpplen, t ex Gravensteiner
- 2 dl råsocker (fairtrade)
- 1/2 citron, saften
- 2 rejäla klickar smör
- 1 nypa kanel
- 1 kvist rosmarin
- 1 vitt franskbröd
- 75 g smält smör
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Skala äpplena och hacka dem i grova bitar. Lägg ner dem i en gryta tillsammans med citronsaft, socker, smörklickar, kanel och rosmarin.
- Koka på stark värme under omrörning tills äpplena saftar sig med sockret och smöret och kokar äppelbitarna hela utan att de mosas. När vätskan reducerats tar du av grytan från spisen och kyler den i kallt vatten en stund. Ta upp rosmarinen.
- Klä en sockerkaksform eller flera små med skivor av kantskuret franskbröd som först penslats ordentligt med smält smör. Se till att skivorna ligger omlott så att inte skalet läcker fyllning under bakningen. Spar skivor så att du sedan kan täcka äppelfyllningen
- Lägg i den avsvalnade äppelkompotten och täck med de sista smörade brödskivorna. Täck formen med ett ugnsfast lock eller med en bit folie och baka den i ugnen i cirka 40 minuter.
- Låt formen stå en stund innan du stjälper upp den på ett fat. Jag ville ha en riktigt rostad yta och satte därför in mina charlotter under grillen några minuter.
- Servera med lättvispad vaniljgrädde, glass eller vaniljsås. Orkar du inte laga en klassisk crème anglais så prova Annikas snabba kallvispade.
Kommentarer
17 svar till ”Äppelcharlotte med kanel och rosmarin”
Men åhå så perfekt den såg ut! Jag vill ha :D
Tyvärr är den … slut nu.
Den ser verkligen helt fantastisk ut!
Åh gud så gott, detta måste jag prova, har tyvärr ingen kopparbunke, damn! Men jag grillar på det som du så blir det nog bra.
Bilden på träden var så bra att jag vill gråta lite.
Gustav: Tack ska du ha!
Anna: Jag har tidigare provat charlotte i porslinsform, det blev inte bra alls. Så metall is da shit, även om just kopparen kan bytas ut mot en sockerkaksform med höga kanter, till exempel.
En riktig charlotteform ser ut så här http://www.amazon.com/gp/product/images/B0006BDDHU/ref=dp_image_text_0?ie=UTF8&n=284507&s=kitchen men jag tyckte det var roligt att göra dem små. Efterrostning var verkligen bra.
Peter: Mmm, man väntar bara på att nakna människor med strategiska fikonlöv ska komma sprintande i gångarna.
Oj, är koppar poppis igen? Då är jag för en gångs skull lite trendig… ;-) Din charlotte ser helt ljuvlig ut med den smöriga ytan och mjuka fyllningen.
Oj, det ser verkligen helt underbart ut, hade ingen aning om vad äppelcharlotte var ens O.o Nu vet jag och nu vill jag ha! NU ;)
Charlotte- först nu går det upp för mig att det betecknar formen. Har ändå gjort Charlotte Russe mången gång.
Hanna: Allt går igen ;)
Alexandra: Gött!
Örjan: Jag har tidigare gjort varm charlotte med savoiardikex, men det här kändes roligare. Mia Öhrn använder rulltårta till sin Charlotte Russe: http://miaohrn.wordpress.com/2011/09/04/charlotte-russe/
Mmmm sååå god den ser ut! Riktigt saftig!
Hej,
Vad läcker ser äppelcharlotte ut.
Hur kommer jag i kontakt med dig för ett förslag?
Bästa hälsningar,
Jose
Charlotte: En namne!
Jose: Tittar du i högerspalten under kontakt så fungerar det nog ;)
ser ljuvligt ut!
Tack karin!
Tss. Precis som om jag skulle kunna motstå det DÄR! Ser ju alldeles alldeles alldeles överjordiskt gott ut.
Ser verkligen extremt gott ut. Tycker personligen det är godast att göra på äpplen som är lite mera sura i smaken.