Äppeltarte med calvadosdoftande toffee-sås

Recept: Karin Fransson och Anna Sjögren

Bild: Daniel Hertzell

Portioner: 8

Tid: 40 minuter

Den godaste äppelkakan jag ätit är kryddad med rosmarin. Det är Karin
Fransson på Öland
som skapat äppeltarten med calvadosdoftande toffee-sås.
Servera den gärna lite ljummen eller rumstempererad. Då framträder smakerna
mer än om den är kall.

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, kallt i tärningar
  • 2 msk strösocker
  • 1 litet ägg
  • några droppar bittermandelessens
  • Äppelfyllning:
  • 750 g äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 dl mandelspån eller rostade pinjenötter
  • Toffee-sås:
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2–3 msk calvados eller konjak
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • Till servering:
  • Vaniljglass eller vispad vaniljgrädde
  1. Hacka alla ingredienserna till mördegen, det går bäst om smöret är kallt.
    Täck degen med plast och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200˚.
  3. Kavla ut degen ganska tunt och kläd en pajform, cirka 23 centimeter i
    diameter,med degen. Ställ formen kallt i 10 minuter, nagga botten med en
    gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter.
  4. Skala äpplena och skär dem i tunna, kärnfria skivor. Strö lite socker och
    kanel i botten av pajskalet. Lägg äppelskivorna över och fördela resten av
    sockret och kanelen på äpplena. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Gör glasyren under tiden. Blanda socker, grädde, calvados och
    rosmarinkvistar. Koka ihop tills det börjar bli tunn sirapskonsistens. Tag
    upp rosmarinkvistarna.
  6. Ta ut kakan och ringla glasyren över, strö på
    mandelspån eller rostade pinjenötter och grädda färdigt i ytterligare ca 5
    minuter.
  7. Servera tarten ljummen eller rumstemperad, gärna med glass eller vispad
    vaniljgrädde.

Fler inlägg