Recept: Karin Fransson och Anna Sjögren
Bild: Daniel Hertzell
Portioner: 8
Tid: 40 minuter
Den godaste äppelkakan jag ätit är kryddad med rosmarin. Det är Karin
Fransson på Öland som skapat äppeltarten med calvadosdoftande toffee-sås.
Servera den gärna lite ljummen eller rumstempererad. Då framträder smakerna
mer än om den är kall.
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 100 g smör, kallt i tärningar
- 2 msk strösocker
- 1 litet ägg
- några droppar bittermandelessens
- Äppelfyllning:
- 750 g äpplen
- 3 msk socker
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 dl mandelspån eller rostade pinjenötter
- Toffee-sås:
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2–3 msk calvados eller konjak
- 2 kvistar färsk rosmarin
- Till servering:
- Vaniljglass eller vispad vaniljgrädde
- Hacka alla ingredienserna till mördegen, det går bäst om smöret är kallt.
Täck degen med plast och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter. - Sätt ugnen på 200˚.
- Kavla ut degen ganska tunt och kläd en pajform, cirka 23 centimeter i
diameter,med degen. Ställ formen kallt i 10 minuter, nagga botten med en
gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter. - Skala äpplena och skär dem i tunna, kärnfria skivor. Strö lite socker och
kanel i botten av pajskalet. Lägg äppelskivorna över och fördela resten av
sockret och kanelen på äpplena. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. - Gör glasyren under tiden. Blanda socker, grädde, calvados och
rosmarinkvistar. Koka ihop tills det börjar bli tunn sirapskonsistens. Tag
upp rosmarinkvistarna. - Ta ut kakan och ringla glasyren över, strö på
mandelspån eller rostade pinjenötter och grädda färdigt i ytterligare ca 5
minuter. - Servera tarten ljummen eller rumstemperad, gärna med glass eller vispad
vaniljgrädde.