Bergtagen i Eskilstuna samt ett recept på bönsallad

Vi försökte faktiskt ta oss hem från Eskilstuna idag. Jo, det gjorde vi. Men när tågen vägrade gå och ersättningsbussarna vägrade komma begav vi oss tillbaka till våra värdar, den fantastiska fembarnsfamiljen Bergman, under bonusbarnens jubel.

Hos familjen Bergman är matlagningen stordrift. Fem barn, två vuxna och allt som oftast bästisgrannens familj utfodras vid det gigantiska bordet. Pastagrytan är så stor att jag skulle kunna bada i den och skafferiet är knökat av storköksförpackningar. Sa jag att alla spelar basket också? Som ni kan lista ut är det inte färserade champinjoner och tournerade morötter som står högt i kurs.

Gårdagens middag för 9 barn och 5 vuxna var en succé: pulled pork, svart bönsallad, burktomatsalsa, strimlad sallad, majs, tärnad avokado och tacoskal. Allt sköljdes ner med perversa mängder rödvin. Sen serverades en balja Johans underbara tiramisu.

Idag, efter de fruktlösa försöken att ta os hem,  stod jag för middagenn 2 1/2 kg köttfärs blandades med fräs av rotselleri, svamp, lök, vitlök, timjan, lite rödvin allt rördes smidigt med bröd som fått gona med ägg och grädde. Och så en massa ost också. Mer exakt recept kommer så småningom. På grund av min dåliga planering blev middagen i senaste laget och vi övernattar här en natt till.

Svart bönsallad med lime och kakao

Receptmakare: Lisa förare Winbladh

Portioner: 10-12 som litet tillbehör

Tid: 15 minuter+1 timmes marinering

Den här enkla bönsalladen är underbar till pulled pork eller tacos. Skillnaden mellan en god sallad och en WOW-sallad liger främst i valet av kakao. Valrhona är fantastisk. Om du vill kan du blanda ner tinad fryst majs i salladen också.

  • 3 burkar svarta bönor
  • 1 tsk anis
  • 3/4 dl pressad lime
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl finhackad röd paprika
  • 1 dl finhackad blekselleri
  • 1/2 dl finhackad rödlök
  • 2 tsk finhackat limeskal, bara det gröna
  • 2 tsk kakao, Valrhona
  • 1/2 dl grovhackad färsk koriander
  • (1/2 tsk epazote)
  1. Skölj försiktigt bönorna i kallt vatten.
  2. Rosta anisen lätt i torr panna och mortla den lätt. Blanda alla ingredienser.
  3. Låt marinera i en timme.

Kommentarer

7 svar till ”Bergtagen i Eskilstuna samt ett recept på bönsallad”

  1. Bra beslut. Med övernattningen. Man kan inte lita på SJ när det är sent.

  2. Det var nog meningen att tågen skulle strula, låter som om ni fick en fantastiskt rolig och bullrig helg på kuppen! Pulled pork med bönsallad står härmed på väntelistan.

  3. Varför älskar man människor som äter mycket? Det är de bästa människorna jag vet.

  4. Jessika: Vi ångrar oss inte.

    Anna: Japp, barnen är nu råbundis allihop och vi ska låna hem några Bergmanungar närmaste veckorna.

    Lotta: Man äskar dem för att man får ursäkt att moffa ihop köttfärslimpa av 2 1/2 kg färs.

  5. Den salladen verkar inte vara att leka med. Epazote? Var får man tag i det? Ser ut som marijuana. Kan man ersätta den med nåt?

  6. Men hoho, berätta om pastan med gröna pinnar i! (Jag åt upp rubbet nyss — utan tanke på köttfärslimpan som låg under.)

  7. berno

    sjukt god bönsallad!
    den fick mej att le,mycket.