Kiwiklipp: Smoothie eller drink?

Hoppsan, det har visst inte blivit mycket skrivet på ett par dar. Men nog har jag lagat mat ändå. Dessutom har vi tagit bort bubbelplasten från växthuset och städat av det inför säsongen, börjat dra lite i rabatterna och grävt upp trädgårdslandet.

Flera jular i rad har jag önskat mig en råsaftcentrifug, men kanske har jag inte varit tillräckligt snäll,  det har i alla fall aldrig blivit någon.

I går tog jag saken i egna händer och införskaffade en (Bosch) själv. Vilken förtjusande manick! Jag fick lust att centrifugera allt möjligt: kålrötter, äpplen, hundarna… men i kylen hade jag en korg med kiwi inköpt till det facila priset tio kronor, så dem fick det bli.

Nästa beslut kom vid vad det hela skulle bli. Skulle jag gå på Tockasvansens linje och hitta på någon sorts Kiwi Rum Punch, eller på Mikaelas rawfoodlinje och göra en smoothie?

Det blev en smoothie, vilket kanske var tur med tanke på att klockan bara var elva och flera timmars jobb återstod i växthuset. När jag var föräldraledig med vårt yngsta barn – och de äldre två skulle hämtas hem från dagis under vilda protester klockan två – gjorde jag däremot ofta smoothies till mellanmål för att alla (även jag) skulle bli på bra humör igen. Det funkade idag med.

Smoothie med kiwi, avokado och banan

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 2
Tid: 15 minuter

Len och fin och grönare än björkskotten är den här smoothien som du kan göra när du fått tag i kiwi som klippvara.

  • 10 kiwifrukter
  • 3 små bananer (Rättvisemärkta)
  • 1 avocado
  • Myntablad
  1. Skala kiwifrukterna med en rotfruktskalare eller en vass kniv.
  2. Pressa dem i en råsaftcentrifug eller mixa dem och passera genom en sil för att få bort kärnorna.
  3. Blanda kiwisaften/moset med skalade bananer och urkärnad avocado i en kannmixer. Mixa allt slätt och mjukt och häll upp i två glas. Dekorera med myntablad och sörpla i dig hela härligheten på studs. Laktosfri och nyttig är den också, bra va?

Kommentarer

8 svar till ”Kiwiklipp: Smoothie eller drink?”

  1. Petra Fernström

    Tack! Köpte en centrifug i höstas för att kunna göra något av äpplena. Där tog fantasin slut. Fick ett nytt intresse för denna fantastiska maskin. Ser fram emot nya recept!

  2. Äppeljuice på egna äpplen låter ju himla gott. Annars ser jag fram emot att centrifugera havtorn, för de illvilliga små rackarna är verkligen inte roliga att passera genom en sil.

  3. Vilket sammanträffande, jag gjorde smoothie på avocado och banan idag, nej, igår. Honung fick öka sötman.
    Den blev lika grön som din utan kiwi. Smaken dominerades av bananen.

    Endast att centrifugera havtornen rättfärdigar ett köp! Att inte tomten insett det tidigare!

  4. Pipopp: Det är inte första gången som våra tankar löper åt samma håll ;) Det syrliga mötet med det söta, milda var verkligen inte dumt, fast visst kan man öka sötman med honung i ovanstående recept.

  5. Emma

    Råsaft på äpplen är underbart gott och har man väldigt mycket äpplen är det tacksamt för det ¨år åt JÄTTEMÅÅÅÅNGA. :-)

  6. Way to go! Jag älskar att josa kiwis, den där sticksigheten följer inte med utan saften blir sjukt len i smaken. Enfavorit. Kombon med övriga ingredienser lät astrevlig! :)

  7. Visste väl att du skulle gilla den! Just kiwi + avocado har jag gått och funderat på ett tag, så nu när det var ett sådant vrakpris var det bara att slå till.

  8. helt rätt, så skall en slipsten dras!