Receptmakare: Joanna Roudier Badylak/ Anna Billing
Portioner: 20 st
Tid: 35 min
Jag ändrade en del i Joannas recept, brydde mig inte om sylt utan rörde färska björnbär med några skedar socker. Dessutom tyckte jag att kanel skulle vara fint i, så jag spetsade degen med det istället för det rekommenderade vaniljsockret.
Sedan har grottfantaster ofta olika åsikter om gräddningen: vissa vill ha dem ljusa, andra gyllenbakade. Jag ansluter mig till den senare gruppen och ökade på gräddningstiden.
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl socker
- 1/2 tsk kanel
- 1 tsk bakpulver
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl färska björnbär
- 2 msk socker
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Vispa socker och smör riktigt fluffigt i en bunke med elvisp. Om du vill kan du prova att utesluta bakpulvret och istället vispa smöret riktigt länge och sedan sikta mjölet ordentligt genom en sil.
- Blanda annars först mjöl med bakpulver och kanel och rör sedan ner i smörkrämen tills du har en fast kakdeg.
- Forma en lång rulle och dela den i 20 delar. Forma varje del till en boll.
- Ställ upp 20 bakpappersformar på en plåt, lägg en boll i varje form och tryck en fördjupning med tummen.
- Rör björnbären med socker och lägg ca en teskeds fyllning (eller två bär) i varje fördjupning.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i 24-26 minuter (23 minuter för bleka). Sockret kring björnbären kristalliseras lite, men det har jag inga problem med för syran från de färska bären gör sig fint med den söta kakan.