calamares1

Calamares a la gallega

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4-6 som tapas

Tid: 30 minuter

Gott och enkelt.

  • 400 g bläckfisk i ringar eller bitar eller hela – tag vad du hittar som ser bra ut
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1 msk paprikapulver
  • ett stänk cayennepeppar
  • 1 dl sherry
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • lite persilja till garnering om så önskas
  1. Tina bläckfisken om du inte haft sådan otrolig tur att du hittat färsk sådan. Har du hittat pinfärsk bläckfisk, slå den mot en klipphäll eller kör den i tvättcentrifugen ett tag (grannarna klagar säkert inte, de kommer aldrig fatta varför tvätten luktar fisk!). Hursomhelst, ett par rejäla snytingar gör bläckfisken mör.
  2. Fräs vitlöken i olivoljan en halv minut. Tillsätt bläckfisk, lagerblad, paprikapulver och cayennepeppar. Slå på sherryn.
  3. Låt allt sjuda 20 minuter eller tills bläckfisken går att tugga. Smaka av med vinäger, salt och garnera med persilja.