Hemlagade calamares skulle kunna tjäna som en metafor för människans fantastiska förmåga att glömma och gå vidare. För att rensa bläckfisk måste man kunna hantera att djuret man tänker äta har åtta armar i ansiktet, en inbyggd näbb som mun, kalla, platta ögon och ett rent ut sagt fasansfullt inre; pluppar, pungar, slemsäckar, trassel, klet, “organ” och annat obegripligt.
Note to self: rensa aldrig bläckfisk när psyket är skört; när man äntligen är klar vill man aldrig äta igen. Å andra sidan: efter ett snabbt dopp i uppvispat ägg, en vända i japanskt ströbröd och en halv minut i kokande olja, kommer allt vara glömt och förlåtet.
Calamares med fänkål
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 50 minuter
- 2 stånd fänkål
- 1 citron
- olivolja av bättre sort
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 2 – 4 åttaarmade bläckfiskar beroende på storlek
- 1 ägg
- 2 dl panko
- frityrolja
- Skär bort de sega skotten och hyvla fänkålen ytterst fint. Droppa över pressad citron och olivolja av bästa sort. Nypa flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Flå och rensa bläckfisken. Skiva upp kroppen i knapt centimetertjocka ringar. Doppa i uppvispat ägg och vänd i panko.
- Hetta upp ett par centimeter olja i en kastrull. När oljan rör sig på ytan, ner med ett gäng calamari i taget. Låt rinna av på hushållspapper, byt eventuellt olja efter halva satsen.
- Servera med citronklyftor och ät genast. Njut!
Kommentar: Visst, man kan köpa skinnfria bläckfisktuber i fiskdisken men det är ju ingen OS-gren direkt.
Kommentarer
15 svar till ”Calamares med fänkål”
Fint med calamares som os-ringar, kãnns ju väldigt passande! :)
Du, tack tack TACK för gårdagens ljuvliga brunsås, I love you all!
Varsågod! Vad härligt att du tycker det!
Det ser så sjukt gott ut.. men så är jag ju bläckfiskälskare.
Har ett par blcäkfiskar i frysen som jag funderar på att fylla med fläskfärs och göra något smarrigt av.. en regning dag.
Jorma: Mmm det är gott, gärna med mycket färsk koriander och lite chilli…
Här hade mina inlagda citroner passat in fint. Jag gör en sallad på mandolinskuren fänkål och dito citroner och så en olivoljebaserad dressing på det. Hyvlade morötter hade nog inte gjort bort sig heller.
Får man be om en länk till de där citronerna?
Jag nämnde dem här (http://gittosmat.taffel.se/2009/12/30/infor-nyar/) men nåt recept var det inte direkt. Undrar om jag inte såg kombinationen här på Taffel nånstans, kanske i Lisas smakkamrater?
Apropå citronerna så kan jag länka till Fröken Dills version http://frkdill.blogspot.com/2009/02/citrus-6-marockanska-citroner.html
Fick med mig en av hennes burkar med just dessa hem från ett matnördsmöte med burkbyte.
Har av olika anledningar inte hunnit kika på Landet Brunsås tidigare, men håller nu på och betar av dem via SVT play – vilket otroligt härligt program!
Suverän mix av nyttig information och intressanta infallsvinklar serverat med en stor nypa skön humor!
Puss.
Älvapåängs Touche!
Strunta i vad psycho-David säger.
Ät det ni tycker om.
Det är bättre att äta något mindre nyttigt än att inte äta alls!
Vilken jättefin blogg! Ska testa flera av recepten :)
Du är bäst och skitrolig, både här och i landet brunsås. Tack!
Det är jag som ska tacka!
Så vitt jag kan bedömma efter en enkel okulärbesiktning av matbilden, kan fänkålen eventuellt skäras ännu mer ultratunnt. Tycker också att olivolja kan vara väl smakrik för fänkålssallad. Annars ser det supergott ut. Enkelt och snyggt.