Carbonara med salvia och sidfläsk
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
Mina barn är tokiga i spaghetti carbonara, så det äter vi ganska ofta. Fort går det också att svänga ihop den. Kanske bottnar en del av barnens entusiasm i att jag i detta sammanhang föredrar ”vit” spaghetti framför ”brun”. Men spaghetti, eller linguine, bör det hur som helst vara, så att stanningen fördelas jämnt kring stråna.
Det finns väldigt många sorters carbonara. Jag är inte särskilt förtjust i varianten som simmar i grädde, utan gör gärna en enklare, mer äggbaserad carbonara med parmesanost eller möjligen pecorino romano.
I många recept ingår pancetta, vilket naturligtvis är yummie. Till vardags använder jag däremot tärnat sidfläsk eller bacon. Griskind lär för övrigt vara originalet.
Nu när jag lever i syndigt överflöd av salvia från trädgården provade jag att fräsa lite finstrimlade blad med fläsket för lite variation. Det tänker jag göra fler gånger.
Serverar du upplagt på tallrikar kan du toppa med extra fläsk och strimlad salvia. Är det vuxna vid bordet kan de få en äggula i skal på toppen av sin portion att själva vända ner och rikligt med svartpeppar i kvarnen. Barnen vill säkert själva riva lite extra ost över.
- 400 g spaghetti (eller linguine)
- 100 g parmesanost (pecorino romano går också bra)
- 4 ägg
- 300 g rökt sidfläsk
- 6 salviablad, medelstora.
- Olivolja till stekning
- Till servering:
- Grovmalen svartpeppar
- Extra parmesanost
- 4 äggulor
- Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor tjockbottnad kastrull (så slipper du extra disk). Lägg i spaghettin och koka den al dente.
- Tärna sidfläsket grovt. Rulla salviabladen och strimla dem tunt.
- Knäck äggen i en bunke, ett ägg per skalle är en bra tumregel. Riv osten och blanda ner i stanningen.
- Låt pastan rinna av i ett durkslag. Lägg ett lock durkslaget för att hålla värmen medan du skvätter olja i den tjockbottnade kastrullen och fräser fläsket och salvian på god värme. Snåla inte med oljan, då blir det bara torrt och tråkigt och fläsket riskerar att fastna på botten.
- Häll snabbt tillbaka spaghettin i kastrullen och blanda ordentligt med fläsket och fettet innan du tillsätter stanningen i en stråle under omrörning. När stanningen blivit krämig är rätten färdig och bör serveras pronto.