Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 1 timme
En förenklad, men mycket god kikärtsgryta med indiska smaker. Allra godast blir det med halverade chana-kikärter, men eftersom det är svårt att hitta i butiker använder jag vanliga konserverade kikärter i stället – det blir ljuvligt det med.
- 1 gul lök
- 2 färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 3 msk smör eller olja
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 kanelstång
- 4 svarta kardemummakapslar
- 2 burkar krossade tomater
- 2 burkar konserverade kikärter, sköljda och avrunna
- Till servering:
- hackad koriander och chapati eller naanbröd
- Mixa gul lök, ingefära, vitlök och chili i matberedare till en puré. Fräs den i smöret på medelstark värme tills den börjar få färg. Tillsätt spiskummin, koriander, kanel och kardemumma och fräs ytterligare några minuter.
- Rör ned de krossade tomaterna och koka utan lock 30 minuter. Tillsätt vatten om det börjar koka ihop allt för mycket, men det ska bli en väldigt tjock tomatsås. Tillsätt kikärterna och koka ytterligare 15 minuter.
- Strö rikligt med hackad koriander över grytan och servera med chapati eller naanbröd.