Cognacsmarinerad hästbiff med grönpepparsås
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 4 1/2 timme
Lata människor blir lyckliga dito om man låter marinaden bli basen till en enkel men ljuvlig sås!
- 4 stora hästbiffar
- 2 msk smör till stekning
- 2 dl cognac
- saften av 1 citron
- 1 kvist rosmarin, hackad
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 dl hackad mejram
- 1 msk hackad timjan
- 2 msk frystorkad grönpeppar
- 3 dl grädde
- till servering:
- pommes frites
- grönsallad
- Blanda cognac, citronsaft och örter i en påse. Ploppa ned hästbiffarna. Låt marinera i minst 4 timmar.
- Ta upp biffarna ur marinaden, torka av dem, salta och peppra och låt dem vila en kvart i rumstemperatur.
- Hetta upp smöret i en kraftig panna tills det blir ljust nötbrunt. Stek hästbiffarna i smöret tills de fått fin färg och är lagom blodiga (i min värld ska de knappt vändas i pannan, men alla har sina egna preferenser). Varmhåll så länge.
- Häll marinaden i stekpannan tillsammans med grönpepparkornen och grädden. Låt koka samman i 10 minuter. Salta om det behövs.
- Servera med hemfriterad pommes och en sallad.