Dansk äppeltrifle med mandelrasp (bondepiger med slør)

Receptmakare: anna billing

Portioner: 4
Tid: 20 minuter

En av det danska kökets klassiska desserter, vid sidan av rødgrød med fløde och risalamande, är gammeldags æblekage, eller bondepige med slör som den också kallas.

Slør står för slöja, som får symboliseras av vispgrädden. På norska blir det ännu roligare för där kallas desserten tilslørte bondepiker, vilket kan ge upphov till lustiga missförstånd om man översätter slarvigt.

Annars är den danska äppelkakan mycket lik den skånska, förutom att den varvas kall i en glasskål eller direkt i portionsformar som trifle. Därför tyckte jag det var en god idé att spetsa äppelmoset med en slatt calvados. Originalet toppas ibland med klickar av röd vinbärsgelé.

Brödet ska helst vara kavring, men rivet vörtbröd eller ströbröd, rasp på danska, går också bra. Faktum var att jag gjorde med rasp eftersom jag hade en påse stående i skåpet. Smaksatt med kanel, ingefära och stött nejlika blev det riktigt bra ändå.

I det moderna danska köket har man för länge sedan övergått till att använda knosade mandelbiskvier som nästan påminner om macarons, men de säljs inte i Sverige vad jag vet, så jag blandade i hackad mandel istället.

  • 4 dl färdigt äppelmos eller:
  • 500 g syrliga äpplen
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 msk calvados (eller lite konjak)
  • Fras:
    1 1/2 dl stöbröd eller riven kavring
  • 1 dl grovhackad mandel
  • 50 g smör
  • 2 msk farin eller muscovadosocker
  • 1 krm mald kanel
  • 1 krm mald ingefära
  • 4 st stötta kryddnejlikor
    2 dl vispgrädde
  • 1/2 vaniljstång
  • socker
  1. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Koka dem med sockret, vattnet och en halverad vaniljstång tills bitarna blivit mos. Låt svalna helt, ta upp och skrapa ur vaniljen och spetsa med calvadosen.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn mandlarna. Tillsätt den rivna kavringen eller skorpsmulorna, sockret och kryddorna. När allt blivit frasigt är det färdigt.
  3. Smaksätt grädden med urskrapade vaniljfrön och socker innan du vispar den pösig.
  4. Varva äppelmos, mandelrasp och grädde i portionsglas eller i en transparent skål. Toppa med grädde och kanske lite rasp allra överst. Servera omedelbart.