Dinkelscones

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 6

Tid: 35 minuter

 Jo, vi tycker att dinkel är överhypat men det innebär inte att det inte är gott. Scones är dessutom ett bra sätt att använda dinkelmjöl eftersom glutenbildning (som inte är dinkels starka sida) varken är nödvändig eller önskvärd. Tekniken är lånat ifrån ett recept av Rose, men hon använder grädde och vanligt vete där jag har yoghurt och dinkel. Mycket möra och fluffiga blir även dessa dinkelscones, men inbilla dig inte att de är hälsosamma.

  •   110 g smör, kylskåpskallt
  •   300 g siktat dinkelmjöl
  •   50 g socker
  •   1 tsk kanel
  •   2 tsk bakpulver
  •   1 nypa salt, kan uteslutas om smöret är saltat
  •   250 ml mild lättyoghurt
  •   1 dl gula russin eller annan torkad frukt
  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kanel och salt i en skål och blanda med visp. Vispar du de torra ingredienserna slipper du sikta mjölet och det blir dessutom bättre blandat.
  2. Skär smöret i ca 1 cm tärningar. Arbeta in smöret i mjölblandningen med fingrarna genom att platta till tärningarna tills det blir jämna små smuliga flingor av det hela.
  3. Tillsätt yoghurt och russin och rör ihop med en träslev.
  4. Platta till degen till en rund två centimeter tjock kaka på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk om du vill ha en vackrare yta. Grädda i 20-25 minuter.
  5. Låt svalna något på galler. Skär i bitar, servera och njut, gärna i sängen.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung