Fänkålskräm med smak av getost

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 20 minuter

Ett kul exempel på hur långt en bit getost när den används som krydda. Servera som här till halstrad lax, potatisskivor och grönsaker. Eller son en kall sås på buffé. Toppen även som dipp till bröd och grönsaker.

  • 2 små (ca 300 g) fänkålsstånd
    1 stor klyfta vitlök
    1 1/2 dl grädde
  • 1 msk fin olivolja
    1 msk konc kycklingfond eller lantbuljong
    2/3 tsk finrivet citronskal+citronsaft
  • 1 tsk grovhackad färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad
  • 100 g getost
    1/2-1 tsk pernod
  • salt, nymald svartpeppar
  1. Ansa fänkålen från trista bitar och skär bort den träiga mittstocken. Koka fänkålen mjuk i lättsaltat vatten så att det precis täcker. Låt vitlöksklyftan koka med sista minuten.
  2. Kör fänkål och vitlök i matberdare till fint mos. Späd med fond, grädde, olivolja och kokvatten till krämig konsistens.
  3. Mixa ner citronskal, kryddor och getost i bitar. Smaka av med pernod, lite pressad citron, salt, nymald peppar och en pyttenypa socker.