Färskpotatissallad med libbsticka och löskokta ägg

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Olivoljan och sardellerna är en eftergift till libbstickans  liguriska påbrå. Skinka, fisk eller bara gröna blad är smaskens till. Salladen blir bäst ljummen. Värm på potatis och blomkål i mikron lite om du kokat den i förväg eller använder gårdagens. Om du använder kraftiga frilandsodlade örter bör du halvera mängden.

  • 500 g kokt färskpotatis
  • 1/2 blomkålshuvud
  • 4 ägg
  • Dressing:
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk pressad citron
  • 1 dl för dyr olivolja
  • 8 sardellfiléer, finhackade
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1/2 –1 msk finhackad libbsticka
  • 1 1/2 dl strimlad blast från färsk lök eller salladslök
  • mald svartpeppar
  1. Vispa samman senap och citron till dressingen. Vispa ner oljan lite i taget. Späd med någon matsked vatten. Vänd ner örter och sardeller.
  2. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner ägg och blomkål. Sjud äggen i 4 minuter och blomkålen tills den precis blivit medgörlig. Fiska upp äggen och lägg i kallt vatten någon minut så går de lättare att skala. Slå upp blomkålen i durkslag och låt den ånga torr. Skölj inte.
  3. Skala äggen och lägg dem med blomkål och potatis i en stor skål. Slå på dressingen och vänd runt alltsammans så att äggen går sönder  i stora bitar. Peppra som en tok och salta bara om det behöävs. Ät bums!

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-05-28
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh