Färskpotatissallad med libbsticka och löskokta ägg
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Olivoljan och sardellerna är en eftergift till libbstickans liguriska påbrå. Skinka, fisk eller bara gröna blad är smaskens till. Salladen blir bäst ljummen. Värm på potatis och blomkål i mikron lite om du kokat den i förväg eller använder gårdagens. Om du använder kraftiga frilandsodlade örter bör du halvera mängden.
- 500 g kokt färskpotatis
- 1/2 blomkålshuvud
- 4 ägg
- Dressing:
- 2 tsk fransk senap
- 2 msk pressad citron
- 1 dl för dyr olivolja
- 8 sardellfiléer, finhackade
- 1 msk finhackad färsk timjan
- 1/2 –1 msk finhackad libbsticka
- 1 1/2 dl strimlad blast från färsk lök eller salladslök
- mald svartpeppar
- Vispa samman senap och citron till dressingen. Vispa ner oljan lite i taget. Späd med någon matsked vatten. Vänd ner örter och sardeller.
- Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner ägg och blomkål. Sjud äggen i 4 minuter och blomkålen tills den precis blivit medgörlig. Fiska upp äggen och lägg i kallt vatten någon minut så går de lättare att skala. Slå upp blomkålen i durkslag och låt den ånga torr. Skölj inte.
- Skala äggen och lägg dem med blomkål och potatis i en stor skål. Slå på dressingen och vänd runt alltsammans så att äggen går sönder i stora bitar. Peppra som en tok och salta bara om det behöävs. Ät bums!